NavMenu

Najave velikih investicija u Svilajncu - Navodnjavanje 3.000 hektara, sistem za prečišćavanje otpadnih voda, toplana...

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 01.07.2019. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da Svilajnac pokreće veliki projekat navodnjavanja, koji će obuhvatiti 3.000 hektara zemljišta.

- Ove godine krećemo sa prvim delom tog posla i prvih 1.000 hektara za dve godine stavićemo pod sistem navodnjavanja - rekao je Milanović na svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

Kao jedan od velikih problema Svilajnca, Milanović je istakao most na Velikoj Moravi na putu Markovac-Svilajnac sa obilaznicom.

- To je veliki posao, koji nismo uspeli ranije da rešmo, ali ga očekujem u novom invsticionom ciklusu koji radi Vlada Srbije. Zadatak ovog rukovodstva opštine a i posle izbora je da Svilajnac napokon uradi novi most i zaobilaznicu i da se otvori put građanima Svilajnca - naveo je Milanović.

Reč je jednom od retkih mostova kojim idu i automobili i vozovi i čeka se mnogo vremena na prolazak, jer se putničko i teretno vozilo ne mogu mimoći.

Predsednik opštine Svilajnac je dodao da opština počinje i izgradnju toplane, postrojenje na bio masu.

- Na taj način rešićemo grejane, iskoristićemo naše potencijale i sačuvati životnu sredinu. Ovo je veoma značajan projekat, u prvoj fazi priključićemo sve institucije grada i gradski bazen, koji će ove godine biti zatvoren - dodao je Milanović.

On je dodao da Svilajnac kreće i u izgradnju sistema otpadnih voda, što je, kako je rekao, još jedan veliki problem u ekologiji.

- Do kraja godine objavićemo tender i nadam se započeti radove - kazao je Milanović i dodao da se radi kanalizacija kojom će se pokriti 65% stanovnika grada.


Ove projekte moramo realizovati da bi Svilajnac dobio svoje zasluženo mesto na evropskoj mapi, mislim da je u Srbiji u samom vrhu, i ne takmičimo se samo sa gradovima u Srbiji već i sa gradovima širom Evrope, rekao je on.

- Ostalo nam je da uradimo adaptaciju još nekoliko škola i da to rešimo ko što smo rešili zdravstvo - naveo je on.

Milanović je potsetio da je Svilajnac proteklih godina u razvoj investirao više od dve milijarde dinara, vlastitih sredstava, sredstava Evropske unije i Vlade Srbije.

- Uspešno smo radili proteklih godina. Svilajnac je uspeo da vrati svoje ljude iz gradova gde su studirali, ali i iz zemalja u kojima su radili, i da ih uključi u naš sistem, i zato su ovako dobri rezultati - ocenio je Milanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.