NavMenu

Zbog prištinskih taksi, srpskog brašna nema na teritoriji Kosova i Metohije

Izvor: Tanjug Sreda, 26.06.2019. 18:06
Komentari
Podeli
(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Prištinske takse dovele su do povećanja trgovinskog deficita i maloprodajnih cena na Kosovu i Metohiji, rekao je Tanjugu Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije. Napomenuo je da su najviše pogođeni proizvođači iz prehrambene industrije, proizvodnje ambalaže, naftne i farmaceutske industrije, kao i proizvođači građevinskih materijala.

Analize PKS govore da je smanjenim plasmanom robe iz Srbije na KiM najviše pogođen proizvodni sektora, jer su repromaterijali i sredstva za rad činili 65% robe koja je tamo prodavana.

- To je svakako uticalo na povećanje cena u maloprodaji na Kosmetu, gde smo svedoci da su za 5,3% povećane cene za vreme trajanja mera. Nabavlja se roba slabijeg kvaliteta za veću cenu - kaže Radovanović.

Direktor Žitobačke iz Kule i predsednik poslovnog udruženja mlinova Srbije Žitounija Vladimir Vojnović kaže da srpskog brašna praktično nema na Kosovu i Metohiji, iako je tamo isporučivan za 6-7 mil EUR.

- Žitobačka je na tržište KiM imala i do 1,5 mil EUR prometa, a to je sada potpuno stopirano. Problemi za nas počeli pre uvođenja takse od 100% iz novembra 2018. godine, kada je oktobra 2017. uvedena taksa od 40 EUR po toni brašna, koju je plaćao uvoznik - kaže Vojnović i ocenjuje da je to bio "probni balon", jer su uspeli da nametnu taksu iako je potpuno suprotna CEFTA sporazumu.


Smatra da prestankom sprovođenja ovih taksi od 100% neće prestati problemi, jer takozvana kosovska vlada odobrava uvoz samo proizvoda koji su deklarisani na "republika Kosovo".

- Naši carinski organi takvu robu neće ocariniti, jer će zahtevati da na mestu isporuke piše Kosovo i Metohija, UNMIK Kosovo ili bilo šta drugo - napominje Vojnović.

Otkriva da brašna iz severne ili centralne Srbije nema u južnoj srpskoj pokrajini, a da je ono što ipak "prođe" šverc, čije količine nije moguće proceniti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.