NavMenu

Istraživanje pokazalo da nema dokaza o različitom kvalitetu hrane na istoku i zapadu EU

Izvor: Energetika.ba Utorak, 25.06.2019. 16:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, na šta su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Evrope, pokazuju rezultati panevropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda, koje je objavila Evropska komisija, a prenela Hina.

- Nije uočen konzistentan geografski uzorak upotrebe jednakog ili sličnog pakovanja za proizvode različitih sastava. Dalje, proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu – navodi Komisija.

- Neki Evropljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u poređenju sa onima koji se mogu kupiti negde drugo. Komisija je naučnike pozvala da pomognu da se objektivno procijeni razmera takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podeljeni, raduje me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakovanja otkriven različit sastav – izjavio je Tibor Navracsics, poverenik za obrazovanje i kulturu, koji je nadležan za Zajednički istraživački centar.

Zajednički istraživački centar sproveo je istraživanje u 19 zemalja članica, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojnog kvaliteta hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji skoro 1.400 prehrambenih proizvoda. U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu uprkos istovetnoj prednjoj strani pakovanja. Takođe, za 22% proizvoda je prednja strana pakovanja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tela sada će moći da analiziraju svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu sa pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi Komisija.

- Na evropskom jedinstvenom tržištu ne smeju da postoje dvostruki standardi. Novim zakonima kojima se kažnjava dvojni kvalitet i proširuju ovlašćenja tela za zaštitu potrošača u mogućnosti smo da stanemo na kraj takvoj praksi. Evropski potrošači će biti sigurni da je ono što kupuju zaista ono što će i dobiti – izjavila je poverenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova.

Iako je analizirano 1.380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan, jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU-u ogromno i vrlo raznoliko.

U istraživanju su učestvovale države članice: Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija i Holandija.

Iako je bilo dosta reči o različitom kvalitetu Nutelle, koju proizvodi Ferrero, istraživanje je pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je obavljeno. Ista je stvar sa pizzom Quattro Formaggi od DrOetkera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.