NavMenu

Tim studenata Tenfor Drumska Strela premijerno predstavio srpsku formulu (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 25.06.2019. 15:51
Komentari
Podeli
Studentski formula tim Tenfor Drumska Strela premijerno je predstavio svoje osmo trkačko vozilo pred prepunim amfiteatrom Mašinskog fakulteta u Beogradu. Drumska strela 2019 je, kako kažu, najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na formulu 1 do sada. Ona je inovativnija, brža, lakša i pouzdanija, a ubrzanje od 100 kilometara na čas dostiže za manje od četiri sekunde.

Na konstrukciji novog bolida radilo je 45 studenata sa devet fakulteta Univerziteta u Beogradu – Mašinskog, Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Arhitektonskog, Matematičkog, Ekonomskog, Pravnog, FON-a i Vojne akademije. Članovi tima uložili su više od 60 hiljada radnih sati u izradu nove formule sa kojom će već u julu učestvovati na dva prestižna međunarodna takmičenja Formula student - u Holandiji i Mađarskoj.

- Svi podsistemi vozila za sezonu 2019 su tehnički unpaređeni - istakao je Lazar Stojnić, student master studija Mašinskog fakulteta u Beogradu i vođa tima Drumska Strela. Optimizovana konstrukcija šasije, moderniji koncept oslanjanja, kao i brojne inovacije u oblasti elektronike i senzorike, samo su neka od poboljšanja koja će obezbediti bolje performanse vozila na stazi.

Aeropaket, koji je zaštitni znak Drumske strele, projektovan po ugledu na najnovije trendove u automobilskoj aerodinamici, a pri projektovanju i izradi elektronike tim se rukovodio svetski priznatim automotive standardima. Naglasivši da iza projekta Drumska Strela stoje godine iskustva ranijih generacija, Stojnić se zahvalio svim alumni članovima, profesorima i sponzorima koji godinama podržavaju projekat Drumska Strela, a posebno generalnom sponzoru, platnoj instituciji Tenfore.

Više od 700 gostiju imalo je priliku da se upozna i sa Električnom strelom – novim Formula student timom koji radi na razvoju i izradi prvog električnog trkačkog vozila u Srbiji. Tim je osnovan u oktobru prošle godine, a već u julu ove godine učestvovaće na Formula student takmičenju u Silverstonu u Velikoj Britanji, gde će predstaviti idejni projekat, rekao je Nikola Novaković, vođa Električne Strele.

- Od osnivanja 2010. godine do danas, Drumska Strela stasala je u jedan fantastičan tim za koji biste, kada ne bi znali da je reč o studentima, rekli da je tim iskusnih inženjera spremnih da se uhvate u koštac sa svakim inženjerskim problemom - rekao je mentor tima, prof. dr Marko Miloš. On već dve godine prati rad ovih mladih talentovanih ljudi koji , kako je rekao, i pored veoma skromnih sredstava, postižu vrhunske rezultate i iza sebe ostavljaju mnogo opremljenije timove iz Češke, Francuske, Austrije, Turske... - Iza tog uspeh stoju neverovatan trud i entuzijazam, ali pre svega znanje koje su stekli na matičnim fakultetima. Zato je velika privilegija biti mentor ovom timu - zaključio je prof. Miloš.

Prisutne je pozdravio dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović. On je istakao da je projekat Drumska strela "dragulj" Beogradskog univerziteta i cele Srbije koji moraju svi da neguju.

- Oni su budućnost naše zemlje. Svojim vrhunskim teorijskim znanjem i kompetencijama da ideju pretvore u realnost, pokazali su da Srbija ima potencijala da se u narednim decenijama izbori za mesto na mapi visokotehnoloških zemalja Evrope - poručio je, između ostalog, prof. Mitirović.

Svečanom predstavljanju nove formule, prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Vladimir Popović, inače, profesor Mašinskog fakulteta i prvi mentor Forumula Student tima. Podsetivši da resorno ministarstvo još od nastanka 2010. godine podržava projekat Formula Student, on je rekao da će tako biti i u budućnosti.

- Kada je nastala pre 10 godina u Drumskoj streli je bilo svega devet studenata, uglavnom sa Mašinskom fakulteta. Danas je to čitava kompozicija studenata sa različitih fakulteta, koja na najbolji način integriše Beogradski univerzitet - ocenio je prof. Popović.

Formula student tim je jedna od bitnih integrativnih spona ne samo unutar Beogradskog univerziteta, nego i na planu međuuniverzitetske saradnje, s obzirom da u projektu učestvuju i predstavnici Univerziteta odbrane, rekao je prof. dr Nenad Zrnić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu. Ukazujući i na međunarodnu dimenziju projekta, on je istakao da je kao prorektor BU, profesor Mašinskog fakulteta i građanin Srbije, bio veoma ponosan, kada su mu kolege u Italiji, ali i širom Evrope pohvalno govorili o aktivnostima našeg tima, konstrukciji i dostignućima.
Prisutnima se obratio i dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta prof. dr Petar Uskoković, koji je entuzijazam i energiju tima Tenfore Drumska Strela okarakterisao kao fantastičnu i istakao da uvek sa ponosom treba govoriti o ovakvim studentskim projektima. General major Bojan Zrnić, načelnik Vojne akademije je istakao da je ponosan na sve oficire koji, kao studenti master i doktorskih studija na Mašinskom fakultetu, aktivno učestvuju u projektu Tenfor Drumska Strela.

Koliko je podrška ovakvim studentskim projektima važna ukazala je Andrijana Dragićević, predstavnica kompanije Tenfore, koja već drugu godinu zaredom uspešno sarađuje sa talentovanim studentima Beogradskog univerziteta.

Pre svečanog otkrivanja novog vozila, koje je svojim dizajnom izazvalo oduševljnje pristunih, prikazani su razvojni put Tenfore Drumske Strele, kao i svi uspesi i inovacije na kojima su radili i rade članovi Formula Student tima.
Fotogalerija
Drumska strela
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.