NavMenu

Izgradnja Tehničko-putničke stanice Zemun kreće sredinom jula - U planu rekonstrukcija starog i izgradnja novog objekta

Izvor: Tanjug Nedelja, 23.06.2019. 17:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnja Tehničko-putničke stanice Zemun, koja je važan deo beogradskog železničkog čvora, biće nastavljena posle 40 godina, a radovi bi trebalo da počnu između 15. i 25. jula, najavio je direktor Srbija voza Jugoslav Jović.

TPS Zemun namenjena je održavanju putničkih vozova i njen manji deo izgrađen je još krajem sedamdesetih godina, pušten u upotrebu početkom osamdesetih godina i od tada nije ništa urađeno.

U Srbija vozu kažu za Tanjug da će stari objekat biti rekonstruisan, ali i izgrađen potpuno novi, moderan deo, na ukupno 35 hektara površine, na zemljištu između stanica Zemun i Zemun Polje, koji će doneti savremeno upravljanje i održavanje vozova, kao i velike uštede u vremenu i novcu.

Jović je rekao da je 4. juna, nakon realizovanog tendera, potpisan ugovor za izvođenje radova sa konzorcijumom firmi Energoprojekt niskogradnja - Energoprojekt oprema i Colas Rail S.A.S. iz Francuske, u vrednosti od 50,9 mil EUR.

Reč je o zajmu Evropske banke za obnovu i razvoj, a rok za završetak radova je 27 meseci.

Jović u izjavi Tanjugu ističe da se izgradnjom TPS Zemun stvaraju uslovi za moderno i kvalitetno održavanje starih i novih putničkih vozova, čime se značajno unapređuje rad zaposlenih, povećava bezbednost saobraćaja i poboljšava nivo usluge, u skladu sa evropskim standardima. Očekuje da će tender za nadzor biti otvoren 24. juna i da će nakon potpisivanja moći da počnu radovi.

- Očekujemo da radovi krenu između 15. i 25. jula, ne znamo još tačan datum, ali svakako da to bude u julu - naveo je Jović.

U okviru kompleksa TPS Zemun biće formiran jedinstven linijski tehnološki proces koji objedinjava sve vidove održavanja elektromotornih garnitura, putničkih kola i lokomotiva, što će povećati raspoloživost vozova.

Tim projektom planirana je izgradnja: nove hale za održavanje EMG 413 (štadler kao i nove EMG), nove hale za održavanje putničkih kola, nove hale za spoljno pranje, nove zgrade prijema i otpreme vozova, nove automatske merne stanice za dijagnostiku voznih sredstava, nove kotlarnice sa kompresorskom stanicom, zatim 17 km novih koloseka i pumpne stanice sa nadstrešnicom.

Takođe, predviđena je gradnja objekta za privremeno skladištenje otpada i objekta za smeštaj voznog i vozopratnog osoblja.

Kada je reč o rekonstrukciji i sanaciji postojećeg objekta, planirano je da se uradi: gornji i donji stroj pruge, hale za održavanje EMG 412, hale potpodnog struga, skladišta peska i skladišta ulja i vode.

Jović dodaje da će se u TPS Zemun održavati putnička kola, lokomotive i elektromotorne garniture, osim dizel motornih vozova.

- Tu je predviđen i smeštaj osoblja (prostor za odmor mašinovođa i konduktera). To će biti mesto početka i završetka svih vozova, pošto će se tu pregledati garniture, rasformirati vozovi i po proceduri ići na održavanje i pranje, ali i formirati i polaziti odatle - kaže Jović.

Pre početka izgradnja Beograda na vodi, na prostoru stare železničkce stanice, postojale su razbacane radionice za sve što će biti objedinjeo u TPS Zemun. Zato se ranije gubilo dosta vremena na manevrisanje, rastavljanje i sastavljanje vozova, dodao je Jović.

- Trenutno nemamo adekvatne depoe za održavnje putčkih kola i elektrolokomotiva, kao ni najnovijih eleketromotornih štadlerovih garnitura. Zbog projekta Beograd na vodi, veliki deo starih radionica je srušen, a deo opreme je premešten u halu za održavanje Plavog voza u Topčideru, a deo je prebačen u staru zgradu TPS Zemun.

Novi deo TPS Zemun će se nalaziti po širini između dva koloseka, levog i desnog kraka pruge prema Novom Sadu, pošto je taj prostor do sada bio iskorišćen svega 10 do 15% kapaciteta. Jović objašnjava da čak ni sada neće biti potpuno završena TPS Zemun u odnosu na prvobitni projekat i da je zapravo reč o završetku njene prve faze.

- TPS Zemun će biti završena u odnosu na prvobitni projekat iz sedemdsetih godina 70 do 75%, što je sasvim dovoljno za održavanje vozova i projektovane potrebe u narednih dvadesetak godina - zaključio je Jović.

Završetkom radova na TPS Zemun, stanica Prokop praktično postaje u potpunosti funkcionalna, kaže za Tanjug direktor preduzeća Energoprojekt Niskogradnja Aleksandar Stanović.

Direktor tog preduzeća, koje zajedno sa "sestrom firmom" Energoprojekt Oprema i francuskom kompanijom Colas iz Francuske, radi na projektu modernizacije i izgradnji nove stanice, kaže da je ukupna vrednost radova 51 mil EUR.

Energoprojekt Niskogradnja izvodi 40% radova, 30% Francuzi, a 30% Energoprojekt Oprema.

- Težnja Beograda je da konačno reši status železnica, da se privede kraju beogradski železnički čvor. Sa tehničko-putničkom stanicom u Zemunu, dobijamo funkcionalnost Prokopa za putnički saobraćaj za jedan period budućnosti, gde nećemo imati više briga kakvih smo do sada imali - kaže Stanović.

Lokacija je, podseća, određena pre četiri decenije, kada je od planirane dve stanice, 1977. godine počela gradnja trenutno postojeće. Nekoliko objekata je na toj lokaciji od tada izgrađeno, a do 2021. obaviće se rekonstrukcija postojećih i izgradnja nekoliko novih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.