NavMenu

Sa ulaganjima od 750 mil EUR, Francuska u 2018. najveći pojedinačni investitor u Srbiji

Izvor: Tanjug Petak, 21.06.2019. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Francuska je 2018. godine sa ukupno 750 mil EUR bila najveći pojedinačni investitor u Srbiji, a direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić izjavila je da prilikom predstavljanja Srbije francuskim investitorima ističu kompetentnu, a ne jeftinu radnu snagu, ili geografski položaj.

Ivanić je u Jutarnjem dnevniku RTS kazala da je uhvaćen zalet i da raste broj francuskih kompanija koje investiraju u Srbiji.

- U Srbiji posluje oko 120 francuskih firmi, među kojima je mnogo velikih kompanija, kao što je Vinci, ili Suez u Vinči. One čine da se ukupne investicije Francsuke u Srbiji značajno uvećaju - rekla je Ivanić.

Očekuje da će se nastaviti trend rasta zapošljavanja, budući da te kompanije sada zapošljavaju između 11.000 i 12.000 ljudi.

Ona je ocenila da je dobar znak što dolaze male i srednje kompanije, koje su mnogo opreznije kada biraju tržište od italijanskih i nemačkih. Prošle godine je, tako, došlo sedam malih i srednjih preduzeća koja se više ne koncentrišu samo u region Beograda, već i na celu Srbiju.

Navodi se da Francusko-srpska privredna komora, osim što informiše kompanije, nalazi im i partnere, a primer je automobilska industrija.

- Dosta je preduzeća zainteresovano, jer su dobavljači u automobilskoj industriji, a imaju informaciju da je naš atuomobilski sektor u porastu i oni žele ovde da rade. Imamo Michelin, koji je najveći pojedinačni poslodavac u Srbiji, ali od pre tri godine i Hutchinson koji je već udvostručio proizvodnju - navela je Sanja Ivanić.


Ona je kazala da su to indikatori koji pokazuju da je "Francuska konačno na putu da prisustvo u Srbiji proširi i utvrdi".

- Nadamo se da će poseta predsednika Makrona to da zapečati i da zauzmemo mesto među stranim investitorima koje bi trebalo da imamo - navela je direktorka Francusko-srpske privredne komore.

Ivanićeva je rekla da, kada predstavljaju Srbiju francuskim privrednicima, uvek ističu kompetentnu, obrazovanu radnu snagu.

- Imamo obrazovanu radnu snagu i to je ono što mi ističemo kada se predstavljamo, ne geografski položaj ili jeftina radna snaga - istakla je Ivanić.

Spoljnotrgovinska razmena sa Francuskom je dostigla oko 500.000 EUR izvoza i isto toliko uvoza, što je oko 7,8% više nego prošle godine, a dvostruko više nego 2010.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.