NavMenu

NALED: Do 2021. godine moguće smanjiti poresko opterećenje rada za 3%

Izvor: Tanjug Četvrtak, 20.06.2019. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Prema istraživanjima NALED-a, 79% privrednika u Srbiji smatra da je previsoko poresko opterećenje rada jedan od ključnih razloga za "beg" privrednih aktivnosti u zonu sive ekonomije.

U NALED-u smatraju da je do 2021. godine moguće opterećenje smanjiti za 3% što bi, smatraju, vratilo 18.000 građana u legalne tokove.

Uz pomoć organizacije GIZ Nemačka saradnja, NALED je sproveo analizu i utvrdio da poresko opterećenje rada u Srbiji na nivou neto zarade iznosi oko 64,3%, kaže potpredsednik Savez za fer konkurenciju NALED-a Vladimir Tipsarević. Dodaje da poresko opterećenje ukupnih troškova rada, takozvani "poreski klin" u Srbiji iznosi 39,2%.

- Kada uporedimo sa zemljama EU i zemljama u okruženju gde je 41,5% do 42%, dolazimo do toga da poresko opterećenje u Srbiji, samo po sebi, nije previsoko, i da je blizu evropskog proseka - kaže Tipsarević. Međutim, u odnosu na zemlje regiona, dodaje, Srbija jeste iznad proseka.

NALED je analizom utvrdio da kod zaposlenih ne postoji dovoljno jak motiv da prijavljuju slučajeve sive ekonomije, a na to bi bio spreman tek svaki sedmi radnik koji prima zaradu na ruke. Tipsarević ukazuje da ne postoji jasna motivacija kod zaposlenih da budu prijavljeni na pun iznos zarade ili da uopšte budu prijavljeni jer, kaže, ne vide kasnije vezu tih uplata sa iznosom buduće penzije, odnosno, sa zdravstvenim osiguranjem.

Kaže da je ovaj problem najviše analizaran kroz nacionalni plan za suzbijanje "sive ekonomije".

- Planirano je da se do kraja 2019. i 2020. godine urade analize poreskih priliva i odliva kada su u pitanju ove vrste doprinosa i vidimo koliki je fiskalni prostor da bi mogli da obezbedimo smanjenje poreskog opterećenja rada - kazao je Tipsarević.

Očekuje da do kraja 2021. godine, opterećenje na neto zarade, sa sadašnjih 64% padne na 61%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.