NavMenu

Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije uz korišćenje najsavremenijih tehnologija - Gradi se osmi sprat nove kule

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.06.2019. 12:16
Komentari
Podeli
Krajem 2018. godine započela je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Prema najavama, kada svi radovi budu završeni, Srbija će dobiti najmoderniju zdravstvenu ustanovu. U projekat će biti uloženo oko 110 mil EUR, a trenutno na gradilištu KCS-a radi oko 300 radnika.

Kako je za eKapiju rekao Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor kompanije Delta inženjering koja je glavni izvođač radova, u toku je prva faza radova na obnovi ove zdravstvene ustanove.

- Ugovorom je predviđeno da u okviru prve faze bude izgrađeno 27.000 m2 novog prostora, ali i da se potpuno rekonstruiše 59.000 m2 postojećeg objekta. Trenutno radimo na izgradnji nove kule, ali i na ojačanju armirano betonskih kontrukcija, te izvođenju osnovnih termotehničkih i elektroenergetskih instalacija - kaže za naš portal Slavoljub Korčakoski.

Nova kula površine 27.000 m2 biće u ravni sa starom, a kako kaže naš sagovornik, u ovom momentu radi se osma etaža od 10.

- Takođe, na starom objektu ojačavamo postojeću betonsku kontrukciju. Naime, zgrada je stara 40 godina i nije bila svrsishodna. S jedne strane nije zadovoljavala seizmičke propise, a sa druge strane, postojeća konstrukcija morala je biti rekonstruisana i kako bi odgovarala zahtevima i sadržajima koje treba da ima najmodernija bolnica. Radi se i demontaža stare fasade, a na jesen bi trebalo da pristupimo i izradi nove - kaže Korčakoski.

U okviru rekonstrukcije stare kule KCS-a, osim promenjene armirano betonske čelične konstrukcije, u unutrašnjosti objekta biće urađen potpuno novi sadržaj. Reč je o novim operacionim salama, ambulantama, novim klima sistemima, zatim mašinskim i elektroenergetskim sistemima koji će moći da podrže rad jednog savremenog objekta.

- Za izgradnju samog objekta koristimo najmodernije materijale i tehnologije koji trenutno postoje u okruženju, ako ne i u Evropi. Betonska konstrukcija se osim čelikom ojačava i karbonskim tkaninama i karbonskim lamelama. Takođe, cela zgrada imaće visoku energetsku efikasnost. Tako je zamišljena prema projektu, tako će biti i izgrađena - kaže sagovornik eKapije.

Kompanija takođe radi i pristupne saobraćajnice, odnosno pristupni put između Hitne pomoći i Kliničkog centra Srbije. Ovo će omogućiti normalno odvijanje saobraćaja i smanjiti gužve u ovom delu grada. U prvo vreme, novi put će se koristiti za lakši dolazak do gradilišta, jer su ulice oko KCS-a jako uske i otežavaju pristup teškoj mehanizaciji.
Budući izgled objetkaBudući izgled objetka
Korčakoski je ukazao i na značajnu podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara koji, sve poteškoće na koje kompanija naiđe kao izvođač radova, reše veoma brzo i efiksano.


Rok za završetak radova na Kliničkom centru Srbije je 6. avgust 2021. godine, nakon čega je plan da se buduća poliklinka useli u potpuno nove, savremene prostorije, kako bi se pristupilo i drugoj fazi radova na ovom objektu.
Kako je ranije najavljeno, posle potpune rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, KCS će, između ostalog imati i novi Urgentni centar, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege i 30 operacionih sala.

Delta inženjering, osim na izgradnji Kliničkog centra Srbije, koji je za njih, kako kaže Slavoljub Korčakoski, kapitalni projekat, sarađuje sa brojnim investitorima.

- Radimo na projektima sa Elektroprivredom Srbije, tu su i naši kineski partneri, zatim Srbijagas... Težimo da stalno razvijemo tu saradnju sa partnerima, da stalno unapređujemo naše usluge i proizvode kako bismo bili što konkurentniji na tržištu, na zadovoljstvo naših investitora - kaže Slavoljub Korčakoski u razgovoru za naš portal.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.