NavMenu

Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije uz korišćenje najsavremenijih tehnologija - Gradi se osmi sprat nove kule

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.06.2019. 12:16
Komentari
Podeli
Krajem 2018. godine započela je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Prema najavama, kada svi radovi budu završeni, Srbija će dobiti najmoderniju zdravstvenu ustanovu. U projekat će biti uloženo oko 110 mil EUR, a trenutno na gradilištu KCS-a radi oko 300 radnika.

Kako je za eKapiju rekao Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor kompanije Delta inženjering koja je glavni izvođač radova, u toku je prva faza radova na obnovi ove zdravstvene ustanove.

- Ugovorom je predviđeno da u okviru prve faze bude izgrađeno 27.000 m2 novog prostora, ali i da se potpuno rekonstruiše 59.000 m2 postojećeg objekta. Trenutno radimo na izgradnji nove kule, ali i na ojačanju armirano betonskih kontrukcija, te izvođenju osnovnih termotehničkih i elektroenergetskih instalacija - kaže za naš portal Slavoljub Korčakoski.

Nova kula površine 27.000 m2 biće u ravni sa starom, a kako kaže naš sagovornik, u ovom momentu radi se osma etaža od 10.

- Takođe, na starom objektu ojačavamo postojeću betonsku kontrukciju. Naime, zgrada je stara 40 godina i nije bila svrsishodna. S jedne strane nije zadovoljavala seizmičke propise, a sa druge strane, postojeća konstrukcija morala je biti rekonstruisana i kako bi odgovarala zahtevima i sadržajima koje treba da ima najmodernija bolnica. Radi se i demontaža stare fasade, a na jesen bi trebalo da pristupimo i izradi nove - kaže Korčakoski.

U okviru rekonstrukcije stare kule KCS-a, osim promenjene armirano betonske čelične konstrukcije, u unutrašnjosti objekta biće urađen potpuno novi sadržaj. Reč je o novim operacionim salama, ambulantama, novim klima sistemima, zatim mašinskim i elektroenergetskim sistemima koji će moći da podrže rad jednog savremenog objekta.

- Za izgradnju samog objekta koristimo najmodernije materijale i tehnologije koji trenutno postoje u okruženju, ako ne i u Evropi. Betonska konstrukcija se osim čelikom ojačava i karbonskim tkaninama i karbonskim lamelama. Takođe, cela zgrada imaće visoku energetsku efikasnost. Tako je zamišljena prema projektu, tako će biti i izgrađena - kaže sagovornik eKapije.

Kompanija takođe radi i pristupne saobraćajnice, odnosno pristupni put između Hitne pomoći i Kliničkog centra Srbije. Ovo će omogućiti normalno odvijanje saobraćaja i smanjiti gužve u ovom delu grada. U prvo vreme, novi put će se koristiti za lakši dolazak do gradilišta, jer su ulice oko KCS-a jako uske i otežavaju pristup teškoj mehanizaciji.
Budući izgled objetkaBudući izgled objetka
Korčakoski je ukazao i na značajnu podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara koji, sve poteškoće na koje kompanija naiđe kao izvođač radova, reše veoma brzo i efiksano.


Rok za završetak radova na Kliničkom centru Srbije je 6. avgust 2021. godine, nakon čega je plan da se buduća poliklinka useli u potpuno nove, savremene prostorije, kako bi se pristupilo i drugoj fazi radova na ovom objektu.
Kako je ranije najavljeno, posle potpune rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, KCS će, između ostalog imati i novi Urgentni centar, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege i 30 operacionih sala.

Delta inženjering, osim na izgradnji Kliničkog centra Srbije, koji je za njih, kako kaže Slavoljub Korčakoski, kapitalni projekat, sarađuje sa brojnim investitorima.

- Radimo na projektima sa Elektroprivredom Srbije, tu su i naši kineski partneri, zatim Srbijagas... Težimo da stalno razvijemo tu saradnju sa partnerima, da stalno unapređujemo naše usluge i proizvode kako bismo bili što konkurentniji na tržištu, na zadovoljstvo naših investitora - kaže Slavoljub Korčakoski u razgovoru za naš portal.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.