NavMenu

Linije za proizvodnju peleta po sistemu "ključ u ruke" - Kovan iz Gračanice najavljuje još jači plasman na inostrana tržišta

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.06.2019. 17:14
Komentari
Podeli
Gračanička kompanija Kovan može se pohvaliti da ima zaokruženu priču u oblasti grejanja na pelet, jer tržištu nudi proizvodnju linije za pravljenje peleta, zatim sam pelet kao sirovinu, kotlove i kamine, čime su se pozicionirali na tržištu BiH i regiona kao neko ko nudi sveobuhvatnu uslugu na jednom mestu. Sve to predstavili su na nedavno završenom sajmu ENERGA u Sarajevu.

Liniju za proizvodnju peleta, po sistemu ključ u ruke, i koja je privukla veliku pažnju posetilaca, unapređivali su prethodnih godina kako bi na kraju ponudili liniju koja je već pokazala dobre rezultate, kaže za eKapiju Mustafa Bašić, komercijalista u Kovanu.

- Do sada smo uradili 12 uspešnih projekata, od kojih je 7 bilo kompletan posao oko linije za proizvodnju peleta - planiranje, projektovanje, proizvodnja, instalacija i puštanje u rad, i nakon toga servisiranje i snabdevanje rezervnim delovima - kaže Bašić.

Najviše linija koje su do sada uradili su plasirali na tržište Srbije, a nedavno su pustili liniju i u Makedoniji, što je, kaže, prva ozbiljna proizvodnja peleta u toj zemlji.

- Linije koje idu u profesionalnu proizvodnju i čiji delovi imaju duži vek trajanja su skuplje. Cena linije, one najpopularnije, koja proizvede 20.000 tona peleta godišnje je 1,3 mil EUR - navodi Bašić.

Posetiocima u sarajevskoj Skenderiji poredstavili su takođe i kamine i kotlove na pelet, pod brednom EkoLine, kojih proizvedu oko 6.000 jedinica. U BiH imaju 28 distributera, čime pokrivaju celu teritoriju, a izvoze ih u 14 zemalja sveta.

Maketa linije za proizvodnju peletaMaketa linije za proizvodnju peleta
Što se tiče proizvodnje peleta, tu sirovinu godišnje proizvedu u kapacitetu od 20.000 tona, a kaže da mogu i više od toga.

- Skoro smo se vratili sa sajma u Nemačkoj, koji se odnosio na firme koje se bave preradom drveta, gde spada i proizvodnja peleta, i tu smo se predstavili sa našim linijama za proizvodnju peleta. Imali smo zaista dobru posetu i veliki broj kontakata smo ostvarili. Cilj nam je da sa ovom linijom izađemo van granica našeg regiona. Već smo uradili neke ponude za Belorusiju, Egipat i Tunis, a uskoro ćemo da dobijemo ugovor sa nemačkim firmama koje se bave proizvodnjom opreme za proizvodnju peleta, kako bi one nudile naš asortiman - navodi Bašić.


Bašić još ističe da su u segmentu obrade i prerade limova najopremljenija firma u BiH. Metalne konstrukciju izvoze za Norvešku, Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Sloveniju, Italiju...

Metalni sektor Kovana je pozicioniran u Gračanici sa oko 200 zaposlenih, a drvni sektor u Olovu, gde proizvode pelet. Nedavno su u Olovu pustili u rad i proizvodnju oplata za šalovanje. Sveukupno imaju 286 zaposlenih.

- Kontinuriano radimo na razvoju proizvodnje. Sada imamo dovoljno prostora, tako da radimo na obnovi mašina. Nedavno smo nabavili dva robota za zavarivanje koji već rade - zaključio je Bašić za eKapiju.

T. B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.