NavMenu

Najveća solarna elektrana u USK počela proizvodnju struje - RSV Energy uložio oko 360.000 EUR u projekat

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 17.06.2019. 17:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, pre nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrednost ove investicije iznosila je 720.000 KM (360.000 EUR).

Investitor projekta je firma RSV Energy iz pomenute opštine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema rečima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 m2 i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica. On je istakao kako preduzeće na čijem je čelu neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, rekavši kako je veoma važno što se radi na iskorišćavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodne okoline.


- Naše je opredeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog - kazao je Kadirić.

On je podsetio kako je pre nekoliko meseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vredne 120 miliona maraka, te najavio skore izmene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.