NavMenu

Opštinama 325 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti - Do kraja 2019. pokretanje Fonda, sredstva će biti dostupna i građanima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.06.2019. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas (17. juna) ugovore s predstavnicima 24 lokalne samouprave koje će iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte vezane za unapređenje eneregetske efikasnosti u tim sredinama.

Novac iz Budžetskog fonda ove godine su za projekte dobili Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić. Biće unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog Doma za fižičku kulturu, jednog Doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade Gerontološkog centra i jednog Centar za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata je 490 miliona dinara, iz Budžetskog fonda dobiće bespovratno 325 miliona, dok će ukupno 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave.

Na konkurs su se javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24, a Antić kaže da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu opredeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

Ministar je rekao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što je u novcu oko 490.000 EUR godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

- Energetska efikasnost je jedan od zajedničkih prioriteta i Ministarstva, Vlade, gradova i opština. Energetska efikanost predstavlja ogroman prostor za uštede - poručio je Antić.

Ministar je naveo da su od 2014. godine iz Budžetskog fonda do sada izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekat u lokalnim samoupravama u Srbiji, te da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40% u finalnoj potrošnji energije.

- To su ogromne brojke, veliki iznosi. Kada to pomnožite sa brojem objekta i ukupnom potrošnjom i kada biste je smanjili za 40 odsto, gradovima i opštinama bi to otvorilo daleko veći prostor i za investicije i za ulaganje u komunalnu infrastrukturu - naglašava Antić.

Naveo je da se pojedine lokalne samouprave ponovo javljaju na konkurse, pa je tako naveo da je ovo četvrti put da pobedi projekat Svijlanca, treći put projekat Kruševca, a drugi put projekti Iriga, Ćuprije, Kanjiže, Bele Palanke, Kikinde, Raške, Medveđe i Lučana.

Antić očekuje da će do kraja godine početi rad i Fond za energetsku efikasnost, kako bi osim javnih objekata, sredstva bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stanova i kuća, ali i za komercijalne objekte.

- Ako sve bude kako treba, mogli bismo sve da završimo do kraja godine. Fond će startovati sa oko 20 mil EUR, a do kraja godine krenuće i pozivi ljudima da konkurišu i za kreditne linije - rekao je Antić i naveo da se očekuje i pomoć EU.

Kaže da će se u taj Fond slivati sredstva iz naknade za energetsku efikasnost, te da će biti obezbeđeno dugoročno stabilno finasiranje tog fonda za koji navodi da će pomoći i u promociji energetske efikasnosti i podržati kupovinu opreme koja je energetski efikasna, i to po uzoru na zemlje EU.

Prvi put na konkurs se javila i jedna beogradska opština, a predsednik opštine Zemun Dejan Matić kaže da projekat sa kojim su konkurisali treba da reši dugoogodišnji problem grejanja i hlađenja jedne zgrade.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će taj grad dobijena sredstva iskoristiti za unapredenje energetske efikasnosti Predškolske ustanove Kolibri.

- Važno je da se mi sa lokala uključumo u državne projekte i zajednički razvijamo energetsku efikasnost koja je budućnost Srbije - rekao je Todorović i naveo da je sredstva dobio i projekat u Lučanima.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović izrazio je zadovoljstvo što se Irig kao mala opština našla među 24 lokalne samouprave čiji su projekti prošli na konkursu. Naveo je da će dobijena sredstva biti utrošena na adaptaciju i sanaciju prostorija mesne zajendice, Doma kulture i Mesne kancelarije.

Opština Mionica, koja drugi put koristi sredstva iz Budžetskog fonda prošli put je dobila pet miliona dinara, a sada 8,4 miliona dinara koji su namenjeni za rekonstrukciju Opštinskog uslužnog centra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.