NavMenu

Svinjska kuga u Kini podigla cenu mesa u Srbiji

Izvor: RTS Nedelja, 16.06.2019. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: racorn/shutterstock.com)
Dok otkupna cena tovljenika varira, poslednjih dana čak i pada, cena svežeg mesa u prodavnicma je u stalnom porastu. Svinjetina je poskupela 10 do 15%. Prerađivači kažu to je zbog pojave svinjske kuge u Kini.

Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara košta 500 dinara. Skočila je cena i drugih vrsta svinjskog mesa.

Na drugoj strani, otkupna cena tovljenika nije porasla, ali stočari kažu navikli su na nestablino tržište i gubitke u proizvodnji.

- Cena svinja ide gore dole kao otkucaji srca. Dvadeset, trideset dinara gore dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju - kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca.

Dodaje da je sada cena od 140 do 170 dinara.

- Trgovci dižu cenu u prodavnicama, seljak od toga ništa ne dobija i posle toga trgovci ne vraćaju cenu, tako da trpi potrošač, onaj sitan i radnik trpi te udare i stvara se pogrešna slika da je seljaku dobro da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zarađuje, a sve više gubi - ističe Predrag Srdanović, Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca.


Prerađivači kažu odgovor je u Kini, odnosno u svinjskoj kugi koja se pojavila u toj zemlji, zbog čega je poskupela svinjetina u Evropi, pa i u Srbiji.

- Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica - navodi Ivan Mihailović iz mesare "Sind".

Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.