NavMenu

Maribor postaje superračunarski centar Evrope - Kolika je snaga projekta vrednog 840 mil EUR?

Izvor: Startit Subota, 15.06.2019. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Osam gradova izabrano je za domaćine prvih evropskih superračunara u okviru inicijative koju sprovode EU i grupa evropskih zemalja, a jedan od njih je i Maribor u Sloveniji. Pored Maribora superkompjuteri biće smešteni u Sofiji u Bugarskoj, Ostravi u Češkoj, Kajaniju u Finskoj, Bolonji u Italiji, Bisenu u Luksemburgu, Minjou u Portugalu i Barseloni u Španiji.

Svrha računara je da pomognu istraživačima, industriji i biznisu u čitavom nizu oblasti, od projektovanja lekova i novih materijala do borbe protiv klimatskih promena, a postavljaju se u okviru Zajedničkog evropskog poduhvata za računarstvo visokih performansi – EuroHPC. U upravljanju superračunarskim centrima učestvovaće 19 od 28 zemalja, a ukupan budžet za taj projekat iznosi 840 mil EUR.

Potpredsednik za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, izjavio je:

- Ovi gradovi će dati našim istraživačima pristup superkompjuterima svetske klase, strateškom resursu za budućnost evropske industrije. To je veliki korak napred za Evropu da dostigne sledeći nivo računarskih kapaciteta, to će nam pomoći da napredujemo u tehnologijama orijentisanim ka budućnosti, kao što je Internet stvari, veštačka inteligencija, robotika i analitika podataka.


Clj je opremanje EU sa superračunarskom infrastrukturom svetske klase do kraja 2020. godine. Sledeći korak u projektu biće nabavka tri superkompjutera sposobnih da obavljaju 150 bilijardi računica u sekundi i pet računara sposobnih za četiri bilijardi računica u sekundi, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ovo je pokazatelj da je Evropa svesna da ujedinjenim projektom ima više šanse da konkuriše na svetskoj digitalnoj sceni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.