NavMenu

Nortal beleži rast, uvećanje prihoda i operativnog profita u 2018. godini

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2019. 14:02
Komentari
Podeli
Multinacionalna kompanija za strateške promene i tehnologiju Nortal sa sedištem u Estoniji i razvojnim centrom u Srbiji gde zapošljava preko 60 stručnjaka je uvećala svoj konsolidovani prihod u 2018. za 38% na 66,8 mil EUR, dok je operativni profit (EBITDA) uvećan za 39% dostižući 7,4 mil EUR.

Prema Priitu Alamaeu, osnivaču i izvršnom direktoru Nortala, kompanija je postigla jake rezultate na svim domaćim tržištima širom Evrope, Amerike i GCC regiona u 2018. i očekivanje je da će se sličan trend nastaviti i ove godine.

- Kako bi dodatno ubrzali rast narednih godina u Nemačkoj, nordijskim zemljama i Americi nedavno smo izdali obveznice u vrednosti od 50 mil EUR - dodaje Alamae.

Među najznačajnijim trenucima u 2018, Alamae ističe osnivanje podružnice i rad na jakom prisustvu u Nemačkoj, kao i preuzimanje Američke kompanije Dev9 koja se bavi razvojem softvera i rešenja za modernizaciju IT sistema preko "cloud" tehnologija, što će ubrzati ekspanziju i upotpuniti ponudu Nortala, saopštili su iz ove kompanije.

- Učinili smo značajna ulaganja prošle godine kako bi proširili naše poslovanje u Nemačkoj i Americi. Naša procena je da će ovi regioni, zajedno sa nordijskim zemljama, postati najveći faktori rasta kompanije u 2019. - izjavio je Alamae.

Nakon preuzimanja kompanije Dev9 krajem 2018. Nortal je krenuo sa investicijama u proširenje svoje cloud ponude u Evropi tokom 2019. osnivanjem centara za razvoj "cloud" tehnologija (Cloud Centres of Excellence - CCoE) u Vilniusu i Helsinkiju.


- Zahvaljujući novoosnovanim centrima u mogućnosti smo da približimo "cloud" ekspertizu na najvišem nivou našim klijentima u Evropi - dodao je Alamäe.

U 2018. kompanija je takođe značajno porasla i po pitanju broja zaposlenih, i to za više od 35% tokom prošle godine.

- Angažovanje najboljih stručnjaka biće i u narednim godinama jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju sve kompanije koje se bave razvojem softvera, pa to važi i za Nortal u zemljama u kojima ima razvojne centre. Ipak, smatramo da je prednost naše kompanije u tome što može ponuditi kako izazove, tako i podršku u razvoju vrhunskih stručnjaka u oblasti IT-a - izjavio je Alamae.

Zbog brzog rasta broja zaposlenih tokom prošle godine i procenjenog nastavka rasta u narednim godinama, tokom 2018. značajne investicije su učinjene po pitanju novog poslovnog prostora u Beogradu, Vilniusu, Helsinkiju, Oulu, Stokholmu i Sijetlu.

Među najznačajnijim novim inicijativama koje su startovale u 2018. Alamae ističe prodor u sektor zdravstva u Finskoj i UAE regiji, projekte digitalne transformacije u Nemačkoj i značajan rast u e-commerce sektoru na nordijskim tržištima i Americi.

U Estoniji, kompanija je započela veliki projekat izgradnje novog sistema za Odbor socijalnog osiguranja, državno telo koje koje je odgovorno za distribuciju više od 20% godišnjeg budžeta zemlje kroz penzije i benefite, kao i za razvoj proaktivnih servisa sledeće generacije za građane.

U 2018. pored ostalih uspešnih implementacija softerskih rešenja, Nortal je realizovao operativno puštanje u rad najvećeg projekta do sada za Poresku upravu Finske. Pored novog procesa za oporezivanje ličnih primanja, sistem sada sadrži i dodatne funkcionalnosti koje utiču na sve poreske obveznike u Finskoj.

U GCC regionu je tokom prošle godine kompanija okončala inicijalne korake na projektima za Ministarstvo finansija i Ministarstvo ljudskih resursa u Omanu, omogućavajući tako prikupljanje poreza na dodatnu vrednost i automatizaciju procesa izdavanja radnih dozvola za inostrane radnike.

U cilju pojednostavljivanja strukture grupe, tokom juna 2019. Nortal će završiti spajanje kompanija Nortal Group AS (NG, 100% vlasnik Nortal AS akcija) i Nortal Group Holding AS (NGH, 100% vlasnik NG akcija).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.