NavMenu

Oko 60% zaduženih u švajcarcima prihvatilo konverziju kredita

Izvor: Tanjug Sreda, 12.06.2019. 19:31
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Ponude za konverziju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su banke u Srbiji uputile u Zakonom propisanom roku, prihvatilo je do sada oko 60% ukupnog broja klijenata, dok je kod pojedinih banaka konvertovano i do 85% kredita, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Ponude za konverziju naišle su na veliki odziv korisnika, poručuju iz UBS i dodaju da ove brojke nisu konačne, jer rok za izjašnjavanje klijenata još uvek traje.

- Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju - kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.

Već sada se, prema njegovim rečima, može reći da se konverzija uspešno sprovodi, a "koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne Zakonom predviđeni rok".

Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima.

Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra.

Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.