NavMenu

Facebook lansira svoju kriptovalutu - Librom će se plaćati i preko WhatsApp-a i Messenger-a

Izvor: Startit Utorak, 11.06.2019. 17:10
Komentari
Podeli
Kada je Facebook dozvolio da se na društvenim mrežama promovišu kripto valute pojavile su se spekulacije da ova kompanija planira da pokrene svoju kripto valutu. Do sada je poznato je da će ovaj gigant 18. juna izaći sa konkretnim podacima o ovoj kripto valuti. Da je kompanija ozbiljna u nameri da se okrene kripto valutama govori i podatak da su o datumu lansiranja obavešteni i potencijalni ulagači.

Glavna u timu za finansijske usluge i partnerstva za Severnu Evropu Laura MekKraken je za jedan nemački mediji izjavila da se lansiranje planira za 18.jun i da će njena cena biti vezana za neku nacionalnu valutu kao što je dolar. Ovom izjavom podgrejala je još više znatiželju korisnika koji jedva čekaju da Facebook predstavi svoj novi proizvod.

Čelni ljudi u kompaniji odbili su da komentarišu navode o tačnom lansiranju jer tačan datum ne zavisi samo od njih već i od partnera i vlasti. Postoje i oni koji misle da će formalno lansiranje kriptovalute biti tek početkom 2020. godine.

Pokretanje ove kripto valute omogućilo bi novu eru trgovine i plaćanja preko društvenih mreža. Može da posluži i za razmenu novca među prijateljima jer se spekuliše da će imati ili niske ili besplatne naknade troškova. Ovo je posebno obradovalo one koji razmenjuju novac sa ljudima u inostranstvu jer će na ovaj način biti izuzeti od velikih troškova prilikom transfera.

Ukoliko kompanija odluči da odustane od naknada prilikom transakcija, pojava ove kripto valute olakšala bi mnogim trgovcima jer bi mogli jeftinije da trguju onlajn.

Šta je do sada znamo o Libra kripto valuti

Facebook će za ime valute verovatno koristiti naziv Libra, a ne GlobalCoin kako se u nekim krugovima spekulisalo. Facebook je kompaniju Libra Networks već registrovao u Švajcarskoj. Neki smatraju i da je Libra zapravo igra reći LIBOR, koja predstavlja skraćenicu za londonsku međubankarsku stopu koja se koristi kao referentna kamatna stopa za zaduživanje između banaka. Libor je za banke, a Libra za fizička lica.

Kripto valuta će biti stabilcoin, odnosno biće dizajniran tako da ima stabilnu vrednost kako bi se izbegle komplikacije zbog fluktuacije cena tokom plaćanja i pregovaranja.

Ciljna grupa nove valute su i građani zemalja u razvoju gde su velike inflacije, a plaćanje će uglavnom biti moguće u okviru Facebook-a i proizvoda kao što su WhatsApp i Messenger.

Mediji takođe navode da Facebook želi da uvede i bankomate kako bi korisnici mogli na tradicionalan način da razmene nacionalnu valutu za kripto valutu. Facebook je u pregovorima i sa kompanijama za transfer novca, uključujući Western Union, jer traži jeftinije i brže načine za slanje i primanje novca onih koji nemaju bankarski račun.

Ova kriptovaluta će u prvom trenutku biti dostupna samo u desetak država, a očekivanja su da će u tim zemljama korisnicima ponuditi pristupačan i siguran način za plaćanje, bez potrebe da se za tu uslugu otvara račun u banci.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.