NavMenu

Hoće li se menjati cene goriva na srpskim pumpama?

Izvor: RTS Ponedeljak, 10.06.2019. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Posle četvoromesečnog rasta, cene sirove nafte od polovine maja su padale. To je, u proteklih desetak dana, pojeftinilo derivate na našim pumpama, tek za oko dinar. Od petka, međutim, cena crnog zlata ponovo raste, barel je premašio 63 USD. Ušli smo u sezonu godišnjih odmora, kada je potrošnja goriva najveća. Šta se očekuje na svetskom i našem nafnom tržištu?

U poređenju sa cenama u regionu dizel je samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj, skuplji nego kod nas. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice. U naftnim kompanijama kažu da su, s obzirom na troškove, cene realne.

- Najveći trošak u svemu je, naravno, nabavka nafte, pošto je Srbija izuzetno uvozno zavisna. Negde 80% derivata koji se potroše u Srbiji ili je dobijeno preradom uvozne nafte, ili su direktno uvezeni derivati. Dakle, ne možemo da se izolujemo od uticaja svetskog tržišta. Sve ove promene nisu tako drastične. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu - objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

A neizvesnost na svetskom naftnom tržištu podgreva iščekivanje novih poteza OPEK-a i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte. Podsetimo, njihov šestomesečni sporzum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno, važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava, a u OPEK-u se nadaju produžnju tog dogovora.

- Što se tiče OPEK-a, produženje sporazuma je gotovo dogovoreno. Nadam se da ćemo biti jedinstveni. Na tržištu nafte još nije postignuta idealna stabilnost, a cene su pod uticajem faktora koji su van kontrole OPEK-a - rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih.


Ni o ceni barela nema saglasnosti. OPEK-ova računica pokazuje da im ni 70 USD za barel nije dovoljno da pokriju ulaganja u nova istraživnja. Rusija pak, nije za drastična povećnja.

- Prosečna cena oko 60-65 USD po barelu je sasvim zadovoljavajuća, ne moramo da ih dižemo do maksimuma. Već imamo pristojnu maržu u korist budžeta - ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak smatra da se danas ne možemo govoriti čak ni o sutrašnjim cenama.

- Osnovni faktori koji određuju cenu nafte, a to je ravnoteža između ponude i potražnje je na poslednjoj poziciji u odnosu na faktor kojem doprinose vesti o sankcijama i trgovinskim ratovima. To je nešto nepredvidivo - naveo je Novak.

Svetsko naftno tržište dodatno je već pod velikim uticajem pada proizvodnje u Iranu i Venecueli zbog američkih sakcija i kriza u Libiji i Nigeriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.