NavMenu

VE Grebak u Nevesinju biće na mreži 2021. - Koncesija za VE Trusina Elektroprivredi RS

Izvor: RTRS Ponedeljak, 10.06.2019. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija.com)
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će vetroelektrana Grebak u opštini Nevesinje, čija se intenzivna gradnja može očekivati u drugoj polovini naredne godine, biti završena i priključena na mrežu 2021. godine, kao i da će uskoro biti dodeljena koncesija Elektroprivredi Republike Srpske za izgradnju vetroelektrane "Trusina".

Đokić je rekao da je danas razgovarano sa predstavnicima firme Vetroelektrana Grebak o realizaciji projekta izgradnje ove vetroelektrane, ukupne vrednosti oko 120 mil KM (oko 60 mil EUR), te da je na sastanku predstavljen dinamički plan.

On je objasnio da će se ove godine vršiti pripreme koje se odnose na dokumentaciju, saglasnosti, ulazak u postupak rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, te rešavanje izvora finansiranja.

- Danas je predstavljeno da će se ova elektrana moći intenzivno graditi u drugoj polovini naredne godine, a završiti 2021. godine i biti priključena na mrežu. Izgradnja vetroelektrane, snage za sada 50 megavata, veliki je privredni iskorak i opštine Nevesinje i Republike Srpske. Biće to prvi takav vetropark u Republici Srpskoj - rekao je Đokić u Nevesinju.

Đokić je dodao da je koncesionar, koji će graditi vetroelektranu, preuzeo obavezu da će maksimalno angažovati lokalne kapacitete.


Tehnički direktor firme Vetroelektrane Grebak Miralem Čampara rekao je da će vetroelektrana imati 14 vetroturbina po 4,2 megavata, visine oko stotinu metara, a da je isporučilac opreme jedan od najvećih svetskih proizvođača iz Danske.

- Oni nas za nekoliko dana posećuju. Vodimo razgovore s njima, tako da bi negde do kraja godine i imali potpisan predugovor sa njima - naveo je Čampara.

On je napomenuo da se sve obaveze iz dinamičkog plana na vreme izvršavaju, te da veruju da će projekat biti završen u skladu sa ugovorom o koncesiji, a to je početak 2022. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.