NavMenu

Open source furniture - Preuzmite skicu nameštaja i napravite ga na CNC mašini

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2019. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Kupovina nameštaja otišla je korak napred. Sada, umesto da odlazite u salone nameštaja ili pretražujete po internetu, možete odabrati skicu komada, preuzeti je sa interneta, poslati u radionicu koja ima CNC mašinu i uzeti kada bude gotovo.

Ovo se naziva "open source furniture", odnosno nameštaj otvorenog koda. Opendesk je jedna od ovih platformi, koja u ponudi ima 30 skica, piše ArchDaily.

Nastala je na osnovi principa "uradi sam". Povezuje dizajnere, proizvođače i potrošače, a eliminiše posrednike. Smanjuju se i troškovi logistike, kao i uvoza i izvoza.

Na Opendesk platformi dizajner može sam da odredi da li će njegova skica biti besplatna ili je namenjena za preuzimanje uz doplatu. Povezana je sa stotinama stolara širom sveta. Zarad se deli između proizvođača, dizajnera i platforme.


Svaki dizajn je zaštićen intelektualnim pravom i može da se koristi samo u lične svrhe. Ono što je još pozitivno za dizajnere, na ovaj način im se omogućava globalna distribucija i postaju širom poznati. Brazilac Denis Fuzi je jedan od dizajnera, čiji je dizajn za dva meseca preuzet 5.000 puta, a proizveden je u više od 100 država.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.