NavMenu

De Heus uveo novu tehnologiju u proizvodni pogon Fabrike stočne hrane u Šapcu

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2019. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Kompanija De Heus odnedavno je pokrenula novu proizvodnu liniju u fabrici u Šapcu, koja ima mogućnost proizvodnje strukturne hrane. Faza II investicija, započetih pre dve godine, uspešno je završena prošlog meseca, pa se već očekuje pun proizvodni kapacitet. Reč je o primeni najnovijih tehnoloških dostignuća.

U većini slučajeva, industrija stočne hrane u Evropi danas usvaja post grajnd tehnologiju, koja podrazumeva način proizvodnje hrane za životinje baziran na mlevenju celokupne smeše neposredno pre zamešavanja, za razliku od pre-grajnd tehnologije gde se svaka sirovina melje zasebno, pa tek onda dozira u smešu i zamešava.

- Mlevenje, kao operacija u procesu proizvodnje, važan je deo prerade i efikasan način za poboljšanje svarljivosti hrane za životinje. Svrha mlevenja je da se poboljša iskorišćenost hranljivih vrednosti sadržanih u sirovini, a proces prerade podigne na kvalitetniji i racionalniji nivo - navodi se na sajtu kompanije De Heus.


Post-grajnd tehnologija značajno povećava kvalitet i fleksibilnost proizvodnje hrane za životinje, jer omogućava korišćenje mnogo većeg broja sirovina (žitarica, uljarica, sačmi, pogača, itd).

- Važno je napomenuti da se kvalitet mlevenja meri na osnovu dva parametra: krupnoće čestica i njihove homogenosti, odnosno ujednačenosti po veličini. Krupnoća čestica je parametar koji je promenljiv i prilagođava se vrsti, uzrastu i eksploatacionom tipu životinja. Međutim, homogenost je imperativ kvaliteta i upravo na ovom polju je načinjen najveći tehnološki napredak - dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.