NavMenu

Paviljon Natalijine Ramonde - Instalacija koja bi u budućnosti mogla da krasi Beograd

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2019. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: Biljana Jović)
Projekat "Paviljon Natalijine Ramonde" jedan je od onih koji će biti predstavljeni na 8. Salonu pejzažne arhitekture, koji je počeo 5. juna i traje do 28. juna. Autorke Biljana Jović i Mirjana Komnenov sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, inspiraciju su pronašle u cvetu Natalijina Ramonda (Ramonda nathalie P. et P.), poznatom i kao cvet feniks, koji je ujedno i simbol kojim u Srbiji obeležavamo Dan primirja, 11. novembra.

Na pitanje zašto su odabrale da predstave baš ovaj projekat, otkrile su za eKapiju suštinu ideje:

- Hteli smo da dublje istražimo mogućnosti implementacije organskih formi u dizajnu koristeći jednostavne karakteristike cveta vrste koja nas je inspirisala, da bi smo ga pretočili u neku vrstu organskog obrasca koji nosi odlike te vrste.

Model je nastao zahvaljujući primeni softvera i dizajnerskih alata, a materijalizovan je pomoću 3D štampača. Latica cveta pretočena je u Voronojev dijagram, a potom je generisana i oblikovana u formu pergole. Zamišljen je kao pejzažno-arhitektonska instalacija u prostoru.

- Na početku našeg istraživanja, koje je rezultiralo modelom paviljona, nismo razmišljali o mogućnostima konkretne realizacije. Vodili smo se mišlju da prikazemo naš model kao primer implementacije organske forme u nešto što bi u bližoj budućnosti moglo da bude izvedeno napretkom tehnologije digitalne štampe - kaže Biljana Jović.

Tim povodom, ukazala je i na prvu zgradu u Kini, koja je pre nekoliko godina odštampana specijalnom mešavinom betona, kao i na odštampan čelični most preko kanala u Amsterdamu.

- Poredeći mogućnosti koje imamo, još uvek smo daleko od toga. Kako stvari stoje ovde i sada, da bi izveli ovaj projekat, mogli bismo da koristimo, na primer, drvenu ili čeličnu konstrukciju ili lakši aluminijumski ram i staklo ili pleksiglas. Izbor materijala koji bi bio upotrebljen zavisi od dimenzija Paviljona, a ukoliko bi došlo do realizacije, svakako bismo potražili savet stručnjaka, kako bi konstrukcija bila stabilna i bezbedna za upotrebu - naglasila je Jovićeva.

Model koji je odštampao 3D štampač (Foto: Tsutsomu Araki)Model koji je odštampao 3D štampač


Kaže da za sada nema ponuda za instalaciju paviljona, ali smatra da bi bilo jako dobro da bude na nekom reprezentativnom otvorenom prostoru u centru grada, kao što su otvoreni prostori u blizini Rektorata Univerziteta u Beogradu ili Arboretum Šumarskog fakulteta, Botanička bašta, a možda i na stajalištima autobusa i tramvaja u celom gradu.

Ovaj projekat bio je predstavljen čak i u Japanu, u Tokiju, u finalu takmičenja za prvu nagradu ADMC 2017, kao i u Studentskom kulturnom centru i Univerzitetskoj biblioteci.

Radovi inspirasani prirodom, pod mentorstvom sagovornice, bili su predstavljeni i na Internacionalnoj konferenciji za geometriju i grafiku u Milanu (avgust 2018), a jedan rad će biti prezentovan na Azijskom forumu grafičkih nauka (AFGS 2019), koji se ove godine održava u Kini. Biljana Jović će ušestvovati kao član naučnog odbora ove značajne konferencije.

- Upravo sam dobila veoma lepu potvrdu za pravac u kome se razvijamo, učestvujući na Cumulus konferenciji održanoj u Finskoj, gde sam imala zadovoljstvo da budem član International Reviewer Board, a za učešće dobila Grant, što je veliki podstrek za dalji rad na ovu temu - zaključuje Jovićeva.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.