NavMenu

Trgovinska razmena između Srbije i Kine - za šest meseci 2009. deficit od 563,7 mil USD

Izvor: Beta Četvrtak, 20.08.2009. 09:26
Komentari
Podeli

Srbija je u trgovinskoj razmeni sa Kinom u prvom polugodištu 2009. imala deficit od 563,7 mil USD jer je uvezena roba vrednosti 564,1 milion, a izvezena za svega 440.250 USD.

U 2008. godini, prema podacima Privredne komore Srbije, Kina je po vrednosti trgovinske razmene, u iznosu 1,8 mlrd USD, bila četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.

Prošlogodišnji izvoz srpske privrede u tu zemlju iznosio je 2,2 mil USD, a uzvezena je roba u vrednosti 1,8 mlrd USD.

Razmena sa Kinom poslednjih osam godina je u stalnom porastu, a 2000. godine je vredela 67,3 mil USD.

Ove godine iz Kine je uglavnom uvožena oprema za telefoniju, odeća i obuća, a iz Srbije su se na tom tržištu prodavali kalupi za gumu i plastične mase, aparati za telekomunikacije, sočiva za naočare i seme suncokreta za setvu.

U Srbiji posluje dve velike kineske kompanije iz oblasti telekomunikacija - "Huawei" i ZTE, a u Kini nekoliko srpskih kompanija - "East point", MCI, Hemofarm, "Enter Azija", "Yuchi".

Investicije i Kine u Srbiji su skoro zanemarljive, tako da nisu ušle u zvaničnu statistiku, a ulagano je uglavnom u trgovinu.

Jačanje ekonomske saradnje dve zemlje, kako navode u Privrednoj komori Srbije, moguće je u oblasti informacionih tehnologija, elektronike, automobilske industrije, telekomunikacija i infastrukture, kao i u tekstilnoj industriji, poljoprivedi i turizmu.

Iz PKS ukazuju da je potrebno podstaći interes kineskih firmi za ulaganje u sprsku privredu kroz učešće u razvojnim i infrastrukturnim projektima i privatizaciji, zajedničkoj proizvodnji za treće tržište i mogućnost bescarisnskog izvoza u zemlje CEFT-a i Rusku Federeaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.