NavMenu

Položen kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu - Investicija vredna 6,7 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2019. 12:07
Komentari
Podeli
(Niš) U Nišu je u četvrtak, 6. juna, položen kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta. Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, izgradnja ove laboratorije stvoriće uslove za bolji rad istraživača, a ukupna vrednost projekta iznosi 6,7 mil EUR.

Kamen temeljac položila je predsednica Vlade Ana Branabić, a događaju su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić.

Brnabić je podsetila na to da je projekat za izgradnju lamele postojao od 1975. godine i da su bile potrebne 43 godine za njegovu realizaciju. Najavila je i da će Naučno-tehnološki park biti otvoren u februaru sledeće godine, a predviđeno je i otvaranje studentskog doma, Elektronskog fakulteta i višenamenske laboratorijske lamele.

Navodeći da je država u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) započela ciklus "investicija u budućnost", Brnabić je rekla da se to najbolje vidi u Nišu.

- Veliki posao urađen je i u putnoj infrastukturi kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje, a građanima omogućio bolji život. Niš će ponovo postati centar elektronske industrije i grad naprednih tehnologija. Biće jedan od centara nove, konkurentnije Srbije, koja će biti pobednik u 21. veku - zaključila je premijerka.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da se sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja u Srbiji i da je jedan od ciljeva tog ministarstva internacionalizacija obrazovanja.

- To način da visoko obrazovanje počne da zarađuje, da se još podigne ugled zemlje i pokrene novi investicioni ciklus, uz ocenu da će to doprineti da mladi, naročito oni najobrazovaniji, ostanu u Srbiji - istakao je Šarčević.

Cilj je da se vrati slava visokom obrazovanju Srbije od pre 30 godina, kada je u našoj zemlji bilo na desetine hiljada stranih studenata, naveo je ministar, naglasivši da naši univerziteti imaju kapacitete za to.

- Namera je da se nastavi ulaganje u infrastrukturu obrazovnih i naučnih institucija, što pokazuje da je obrazovanje u Srbiji u ekspanziji. Obnavljamo osnovne i srednje škole i uvodimo nove smerove. Izuzetno je dobro to što u Nišu deca pokazuju sve veće interesovanje za matematiku, informatiku, fiziku. Tamošnje gimnazije intenzivno napreduju i jedne su od boljih - podvukao je ministar.

Šarčević je pohvalio i sveobuhvatni napredak Niškog univerziteta, koji je jedan od stubova visokog obrazovanja Srbije.


Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić istakao je da je ovo veliki dan za taj fakultet i akademsku zajednicu u celini. Prema njegovim rečima, izgradnja lamele ima veliki značaj ne samo za Niš, već i za celu Srbiju, jer se stvara ambijent za rad istraživača u oblastima koje su važne za razvoj privrede i društva.

- Jedan od ciljeva koji želimo da ostvarimo jeste stvaranje uslova za realizaciju akademskog dualnog obrazovanja - poručio je Mančić.

Dubravka Negre ukazala je na to da je projekat izgradnje višenamenske laboratorijske lamele deo većeg sveobuhvatnog ulaganja u nauku koje je država Srbija pokrenula, a vredno je 420 mil EUR.

- Mi smo spremni da državi pomognemo da studentima stvori najbolje uslove za razvoj, i u skladu sa tim učešće Evropske investicione banke u tim ulaganjima iznosi 200 miliona evra - precizirala je ona.

Srbija je, kako je naglasila, uštedela 30 miliona EUR time što koristi kao pozajmicu sredstva Evropske investicione banke, a ne sredstva komercijalnih banaka.

Premijerka Srbije obišla je i radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka Niš, a potom posetila i Startap centar u ovom gradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.