NavMenu

PUPS traži da se penzije dotiraju iz profita kompanija

Izvor: Dnevnik Nedelja, 02.06.2019. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Po najavi ministra finansije Siniše Malog, sadašnji sistem se menja i kao potencijalno rešenje od naredne godine se predviđa "švajcarski model". To znači da bi se penzije ubuduće usklađivale na osnovu inflacije i rasta plata u privredi. Sada se usklađuju s rastom plata u javnom sektoru.

– Ne kažemo da je "švajcarski model" loše rešenje, ali bi trebalo da razgovaramo o tome pre nego što se donese konačno rešenje, tim pre što PUPS ima dobre stručnjake za tu oblast – navodi za Dnevnik potpredsednik PUPS-a Miroslav Španović.

Kako kaže, mnogo toga su naučili u prošlosti od Jovana Krkobabića, koji je bio u svetu poznat stručnjak u toj oblasti, i spremni su da pomognu u iznalaženju najpovoljnijeg modela za usklađivanja penzija.

– Spremni smo i sada, kao što smo bili spremni i 2014. godine, kako to i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek ističe da su penzioneri heroji finansijske stabilizacije Srbije – naglašava Španović.

Podsetimo, novu formulu za indeksaciju penzija prvi put su najavili ministar finansija Siniša Mali i šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa pre pola godine. Tada je rečeno će Vlada na novom modelu obračuna penzije raditi zajedno s MMF-om. Po potencijalnom "švajcarskom modelu", kako je novinarima ranije objasnio ministar finansija, indeksacija penzije bi se radila svake godine u zavisnosti od stope inflacije i rasta plata u privredi. Oba pokazatelja, kako je rekao ministar, ponderisana su po 50 odsto. Po njegovom mišljenju, to bi bio najpovoljniji model za najstarije sugrađane jer se vezuje za dva pokazatelja koji su osnovne determinante visine penzija.

U Evropi gotovo sve zemlje imaju formule za usklađivanja penzija, najviše ih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada. Austrija, Italija, Francuska i Španija usklađuju penzije s rastom cena. U Finskoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj u usklađivanju se uključuje i rast zarada od 20% do 50%.

PUPS smatra da za više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji treba da se pronađe rešenje da bi penzioni sistem ostao održiv, a to je moguće ako država garantuje penzije.

– I u razvijenim zemljama počinju problemi s penzionim sistemom jer je sve manje radnika koji uplaćuju u penzioni fond. Naime, zbog modernizacije i automatizacije proizvodnje, posao koji je, primera radi, obavljalo 50 radnika, sad obavlja jedan robot – navodi Španović. – Te kompanije ostvaruju ogroman profit i smatramo da bi one deo tog profita trebalo da izdvoje u poseban fond i da iz tog fonda dotiraju penzije. Za penzionere je najvažnije da su penzije redovne i sigurne, da prate rast zarada i omogućavaju miran život.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.