NavMenu

Veliko priznanje za vino DiMASiD 2013 vinarije Trišić iz Vranića

Izvor: Vino.rs Petak, 31.05.2019. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Refat/shutterstock.com)Ilustracija
Srebrna medalja i čak 94 poena na ovogodišnjem Decanteru za vino DiMASiD 2013 malo poznate srpske vinarije Trišić iz Vranića verovatno je najveće, a samim tim i najprijatnije iznenađenje za vinsku scenu Srbije s ovog prestižnog ocenjivanja. Rezultat izgleda još bolje ako se zna da je ovo praktično prvo vino stvoreno iz vinograda Trišića, te da je Decanter u svojoj istoriji svega četiri vina iz Srbije do sada ocenio s više poena.

Koliko god vest iz Londona bila senzacionalna, DiMASiD 2013 je u proteklih nekoliko godina, od kada ga vlasnik šalje na sajmove i ocenjivanja, osvojio još nekoliko visokih priznanja, doduše ne tako zvučnih kao što je Decanter, ali se već tu dalo naslutiti da izaziva pažnju stručnjaka.

Na prvom ocenjivanju u Jugoinspektu vino je dobilo zlato, baš kao i kaberne sovinjon Trišino vino 2013, da bi ubrzo zatim obe etikete osvojile zlato i na sajmu u Novom Sadu. Prvi veći uspeh izvan Srbije vinarija je imala u Hrvatskoj, gde su takođe oba njena vina proglašena pobednicima u respektabilnoj konkurenciji na manifestaciji Gator Fest 2017. Zlatna priča za obe etikete nastavljena je i na Beowine Fair u Beogradu 2018. godine, kada je Trišino vino proglašeno i za apsolutnog šampiona.

- DiMASiD 2013 je naizgled sve ove godine malo kaskao na ocenjivanjima za Trišinim vinom, po pravilu dobijao nešto slabije ocene, ali sam od starta bio ubeđen da će jednoga dana pokazati pravo lice - kaže Momčilo Trišić.

Vinograd iz kojeg dolazi grožđe za oba vina podignut je u dve faze, kaberne sovinjon i šardone posađeni su 2008. godine, a tri leta docnije merlo, kaberne fran i rajnski rizling. U vinu DiMASiD nalazi se 75% kabernea, gde su blendirane prve tri berbe, od 2011. do 2013. godine, dok su merlo (20%) i kaberne fran (5%) iz 2013. godine. Napravljeno je ukupno oko 1.800 boca.


U ovom trenutku, ovo je peta godina kako DiMASiD 2013 odležava u bocama. Prvih pola godine vino je provelo u inoksu, a nakon toga 15 meseci u barik buradima od srpskog hrasta, od dva proizvođača - Žika Đorić je iskoristio hrast sa Medveđe, a Milovan Lazarević sa Jastrepca.

Inače, Trišić još dodaje da vino nikada nije posebno spremao za ocenjivanja ("kao što većina vinara radi"), nego je uvek uzimao sa gomile i slao.

- Moje vino je jednostavno svuda potpuno isto: u restoranu, vinoteci, u mom podrumu...

A kada smo kod podruma, recimo i to da se vinarija Trišić zvanično otvara tek sredinom juna ove godine. Ko zna, možda do tada i ostane neka flaša ovih vina koja će moći tamo da se kupi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.