NavMenu

RADOJIČIĆ: Početak rekonstrukcije Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara do kraja 2019.

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2019. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)Ilustracija
Projekat "Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu" realizovaće se do kraja 2019. godine, što znači da ćemo uskoro rekonstruisati objekte Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara, tako da će biti energetski efikasni odnosno trošiće manje energije, a ujedno pružati bržu i kvalitetniju uslugu građanima, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva rudarsta i energetike Stevica Deđanski i direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd Snežana Radinović potpisali su 25. aprila u Starom dvoru Memorandum o saradnji na implementaciji projekta rehabilitacije četiri javne zgrade, objavljeno je u Biltenu o razvojnoj pomoći u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije. Reč je o objektima Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara. Ovaj projekat vredan je 16 mil EUR, od čega 11 mil EUR predstavlja doprinos EU, a 5 mil EUR iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radojičić ističe da je reč o prvom projektu koji je Grad Beograd dobio iz IPA sredstava Evropske unije, uz veliku podršku nadležnog Ministarstva za evropske integracije, prenosi Beoinfo.

– Izvršićemo rekonstrukciju četiri objekta koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koji u Beogradu decenijama nisu obnovljeni. Recimo, od kada je izgrađena zgrada Hitne pomoći, šezdesetih godina prošlog veka, ona nikada nije rekonstruisana, dok se broj naših stanovnika značajno povećao. Grad Beograd konačno će imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima i koji će moći da odgovore potrebama građana – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, iako nije bilo lako doći do tačke u kojoj Grad Beograd ima projekat koji je spreman za finansiranje, zahvaljujući svim nadležnim sekretarijatima i institucijama grada koji su radili na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, pripremi tehničke dokumentacije, projekat je spreman za realizaciju.

Snežana Radinović je istakla da je veliko zadovoljstvo što je nakon višegodišnjeg rada RAREI na pripremi ideje i samog projekta, ovaj projekat odobren za finansiranje iz sredstava Evropske unije kroz IPA 2 komponentu.

– Ovo nije i jedini projekat Grada Beograda finansiran iz EU sredstava. U poslednjih nekoliko godina, RAREI je uspela da povuče sredstva za Grad Beograd i kroz projekte finansirane iz različitih programa Evropske unije – kaže ona i objašnjava da će ovi projekti doprineti unapređenju modela upravljanja urbanim šumama, uređenju urbane sredine na odabranoj lokaciji u Beogradu uz pomoć prirodnih rešenja, kao i da će predstavljati podršku u radu zaposlenih iz lokalne samouprave u pojedinim procedurama.

Kako je ministarka Jadranka Joksimović istakla prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji, ovaj projekat će biti na korist građanima u segmentima zdravlja i kulture, što su osnove razvoja zdrave države.

– Energetska efikasnost ne znači samo smanjenje ugljen-dioksida, već dovodi i do konkretnih ušteda energenata, što je dodata vrednost celog projekta – ukazala je ministarka.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govoriće o projektu "Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu" na konferenciji za medije koju organizuje Program "Podrška Evropske unije u pripremi projekata" (EU PPF). Ova konferencija organizuje se povodom predstavljanja programa tehničke pomoći vrednog 20,1 mil EUR za pripremu tehničke/tenderske dokumentacije projekata u oblasti zaštite životne sredine, energetike i transporta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.