NavMenu

Može li Turski tok da se produži do Slovačke?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 30.05.2019. 09:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je sa ministrom ekonomije Slovačke Peterom Žigom o saradnji u obasti energetike, kao i o Turskom toku koji prolazi kroz Srbiju, te mogućnosti da se taj gasovod produži do Slovačke.

Antić je posle sastanka sa slovačkim ministrom za Tanjug rekao da su razgovarali o novoj situaciji kada je u pitanju gasno snabdevanje Zapadnog Balkana, ali i centralne i čitave Evrope, kao i o novim projektima.

- Razgovarali smo o nastavku Turskog toka i deonici koja ide kroz Srbiju prema Mađarskoj i mogućnosti da se taj gasovod produži ka Slovačkoj. Razgovarali smo i o drugim projektima i saglasili se da svima cilj treba da bude sigurnost snabdevanja gasom čitavog regiona i čitave Evrope - rekao je Antić.

Srpski ministar je naveo i da je saradnja sa Slovačkom u oblasti energetike zasnovana na projektima koji se odnose na obnovljive izvore energije, a u koje su uključene slovačke kompanije, te da su se na sastanku saglasili da bi tu saradnju u narednom periodu trebalo intenzivirati.

- Ono što smo definisali kao neke zajedničke prioritete i na čemu ćemo u narednom periodu više raditi jesu energetska efikasnost, gde će Srbija pokušati da koristi slovački model - istakao je Antić.

Dodao je da će se Srbija nastaviti saradnju sa Slovačkom u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i popravljanja ukupnog "energetskog miksa" u Srbiji.

Antić je konstatovao da je Slovačka prijatelj Srbije i pruža joj podršku u mnogim važnim pitanjima, uključujući i onu u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Slovački ministar je ocenio da je energetika oblast u kojoj Srbija i Slovačka mogu jako dobro da sarađuju, naveo da je imao vrlo produktivan i konstruktivan razgovor sa Antićem, te da su teme bile gasna industrija, korisćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost.

- Slovačka je u oblasti gasne industrije predstavljala jako bitnu tranzitnu zemlju u poslednjih 10 godina kad je reč o gasovodu iz Rusije preko Slovačke i mi želimo da ostanemo bitan igrač u ovoj oblasti - poručio je Žiga.

Naveo je da njegova zemlja koristi hidro i solarnu energiju i energiju iz biomase i dodao da je u poslednjih 20 godina napravila veliki napredak u pogledu energetske efikansnosti, ali i da je spremna da svoja iskustva prenese Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.