NavMenu

Robotizovani model centrifuge za trening pilota - Uređaj Lola instituta predstavljen na Sajmu tehnike (VIDEO)

Izvor: eKapija Sreda, 29.05.2019. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Veliku pažnju posetilaca Sajma tehnike, kao i našu, privukao je pojednostavljeni robotizovani model troosne centrifuge za trening pilota, koji je napravljen od LEGO elemenata.

Model je deo projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: "Razvoj uređaja za trening pilota i dinamičku simulaciju leta modernih borbenih aviona, i to 3-osne centrifuge i 4-osnog uređaja za prostornu dezorijentaciju pilota", koji je namenjen budućim pilotima, ali i inženjerima koji su zainteresovani za uređaje ovog tipa.

Master inženjer organizacionih nauka i doktorand na Fakultetu organizacionih nauka, Zorica Dodevska, autor modela i istraživač pripravnik u Lola institutu, za naš portal kaže da navedeni projekat realizuju Lola institut i Institut Mihajlo Pupin.

Ovaj model je koristan kako za buduće pilote tako i za inženjere, jer im omogućava da vide šta ih očekuje kada budu pravili ili koristili stvarni uređaj, ali i za edukaciju mlađe populacije u oblasti robotike, kaže Dodevska.

- Centrifuga za trening pilota se može proizvesti na osnovu projektne dokumentacije urađene u Lola institutu u okviru projekta TR 35023. Umanjeni model centrifuge je napravljen tako da je veoma sličan projektovanoj centrifugi u približnoj razmeri 1:20, tako da model ima prezentacionu, razvojnu i edukativnu ulogu.

Prema njenim rečima, predstavljeni model je sastavljen od LEGO elemenata i sadrži čitav niz senzora, motora i druge elektroopreme, koji čine hardversku komponentu uređaja, dok softversku komponentu čini skup naprednih programskih blokova kreiranih u programskom okruženju LEGO® MINDSTORMS® Education EV3.

- Trenutno je u kabini postavljen multisenzor pomoću kog možemo da merimo broj obrtaja, ugaonu brzinu i ubrzanje po sve tri ose. Donji deo kabine je zamenjiv, tako da lako možemo da postavimo drugi senzor i vršimo različite eksperimente u zavisnosti od podataka koji su nam potrebni. Podatke koje dobijamo upisujemo u EV3 inteligentnu kocku, a oni se kasnije prenose u računar gde možemo da ih obrađujemo. Ovaj uređaj je testiran na oko 182 obrtaja u minutu, što u kabini generiše preko 17 puta veću gravitacionu silu od sile Zemljine teže.

Pored hardvera i softvera, značajna komponenta koncepta pojednostavljenog robotizovanog modela je upotreba inovativnih tehnologija koje zahtevaju konkretan fizički model.

Naime, napravljena je aplikacija poboljšane/uvećane realnosti za mobilne uređaje, koja se zasniva na prikazu različitih virtuelnih objekata preko fizičkog okruženja, koji korisniku pružaju dodatne informacije o uređaju. Kako Dodevska ističe, planira se dalji razvoj aplikacije u softverskom paketu Vuforia® Studio™ kompanije PTC, čiji je lokalni distributer CPS-CAD Professional Systems iz Beograda, koji Institutu obezbeđuje pomenuti softver.

Inače, u pitanju je unikatni model, a prema rečima Dodevske, nije postojalo nijedno uputstvo prema kom se on mogao sastaviti.

- Model je napravljen od nekoliko LEGO kompleta, velikog broja dopunskih LEGO elemenata, i dodatnih delova, poput kliznih prstenova, koji pomažu da se struja i podaci nesmetano razmenjuju između statičnog i rotacionog dela centrifuge, kao i da ne dođe do uplitanja kablova prilikom rotacije - objašnjava ona.

Model će biti predstavljen na međunarodnoj konferenciji IcETRAN 2019, koja će se održati od 3-6. juna na Srebrnom jezeru. Što se tiče narednih planova, Dodevska kaže da trenutno radi na formiranju edukativnog programa u okviru Centra za robotiku.

S. Petrović

VIŠE TEKSTOVA SA SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA MOŽETE VIDETI OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.