NavMenu

Narodna banka Srbije upozorava građane da vode računa o tome ko im pruža bankarske usluge

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2019. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije izdala je saopštenje u kome navodi da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate.

Takođe, jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.

- S tim u vezi, ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita, a to je krivično delo. Zakonom o bankama je propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu Narodne banke Srbije kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca. Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata.


- Ukazujemo i da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što pruža dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti - dodaje se u saopštenju.

Zaključuje se da u slučaju da građani poveravaju ili pribavljaju novčana sredstva od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno:

- Narodna banka Srbije u takvoj situaciji nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese, jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.