NavMenu

Lizing industrija može da investira u privredu i do 1 mlrd EUR godišnje - Predložena strategija za definisanje prioriteta

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2019. 13:18
Komentari
Podeli
Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) predstavila je Strategiju razvoja privrede putem lizinga – dokument koji definiše glavne prioritete lizing industrije, a u cilju rasta srpske privrede.

Kako ocenjuju zvaničnici ALCS-a, predložene inicijative trebalo bi da dovedu do toga da lizing industrija finansira srpsku privredu sa 1 mlrd EUR na godišnjem nivou.

Strategijom razvoja privrede putem lizinga obuhvaćeno je šest inicijativa koje se odnose na proširenje palete proizvoda koja bi obuhvatila operativni i finansijski lizing, učešće lizing industrije u subvencijama IPARD fondova, finansiranje softvera putem lizinga, fleet management koncept, smanjenje kapitalnog cenzusa i efikasnije procedure.

- Jačanje privrede i ekonomska situacija u državi ukazuju na potrebu privrednika za daljim investiranjem u proširenje proizvodnje i postizanje konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, a upravo je lizing pogodan finansijski instrument za investicije u privredu. Vrednosti finansiranja lizing industrije iz godine u godinu ukazuju na njen rast i pokazatelj su da lizing industrija ima potencijal da podrži investicije u privredu Republike Srbije u vrednosti i do 1 mlrd EUR na godišnjem nivou. Da bi se to postiglo, potrebno je realizovati inicijative predložene Strategijom i uobličiti zakonski okvir - objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Teodora MilenkovićTeodora Milenković

Da je potencijal lizinga u Srbiji dvostruko veći od trenutno iskorišćenog pokazuje i analiza Evropske komisije. Prema njihovom Istraživanju o pristupu preduzeća finansiranju tokom 2018. godine, u Poljskoj je 40% malih i srednjih preduzeća koristilo lizing, u susednoj Rumuniji 25%, a u Srbiji tek 16%.

Filip Šanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija napominje da lizing industrija ima značajan potencijal koji se ne sme zanemarivati.

- Ovaj sektor posebno se razvio poslednjih 15 godina i pokazao se kao značajan za razvoj privrede, a pre svega malih i srednjih preduzeća i to za nabavku opreme i početak poslovanja - rekao je Šanović i istakao da je u lizingu svega 3% potraživanja problematično.

Filip ŠanovićFilip Šanović

U dokumentu je navedeno da je operativni lizing standardni proizvod koji nude lizing kompanije u Evropi. Austrija je, na primer, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova putem lizinga nabavila 5.500 automobila, 350 motocikala i 55 glisera. Bugarska, Rumunija, Slovačka, Češka i Poljska su regulativama omogućile da lizing kompanije daju kredite i tako učestvuju u subvencijama za IPARD fondove, a u Hrvatskoj je finansiranje softvera, koje kod nas nije moguće, najbrže rastući segment lizing industrije.

Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, napominje da se lizing prethodnih pet godina prirodno razvijao usled jačanja celokupne privrede, ali da će njegov dalji rast zavisiti i od promene zakonskog okvira.

- Usled povećane privredne aktivnosti, rasta prodaje automobila i aktiviranja građevinske industrije, lizing od 2014. godine beleži organski rast. Taj rast će se bez sumnje nastaviti, a mi ga možemo dodatno ubrzati. U cilju daljeg unapređenja lizing industrije, a time i obimnijeg finansiranja privrede Srbije potrebno je razmotriti inicijative za izmenu Zakona o finansijskom lizingu koje su 2015. dostavljene Narodnoj banci Srbije. Osim toga, ni sudska praksa najviših sudskih instanci do sada nije pružala adekvatnu krivičnopravnu zaštitu davaocima lizinga, kao vlasnicima finansiranih predmeta lizinga. Lizing kompanije su o tome upoznale Vladu Republike Srbije, Ministarstvo pravde, Narodnu banku Srbije, javna tužilaštva i Privrednu komoru Srbije - rekao je Stević.

Stević ističe da je za realizaciju inicijativa navedenih u Strategiji neophodno usvojiti predložene izmene i dopune Zakona o finansijskom lizingu.

Rast lizing industrije u 2018. godini bio je 16,9%, a vrednost novozaključenih lizing ugovora iznosila je 503 mil EUR. Od toga je sektor putničkih vozila iznosio 226 mil EUR, komercijalnih teretnih i ostalih vozila 173 mil EUR, mašina i opreme 101 mil EUR i nekretnina 3 mil EUR.

I.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.