NavMenu

Povećanje minimalca za 6% - Dovoljno ili malo?

Izvor: Politika Subota, 25.05.2019. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: Lavazzamoon/shutterstock.com,)
Prema predviđanjima MMF-a i Svetske banke, do 2023. godine BDP će biti veći za 44% u odnosu na ovu godinu. To bi trebalo da znači da će standard biti viši. Ipak, drastično povećanje minimalne cene rada nije dobro, smatra ministar finansija Siniša Mali, jer investitori ne trpe nepredvidiljivost u poslovanju.

- Prošle godine je minimalna cena rada povećana 8,6%, a stopa rasta ekonomije bila je 4,3%. Sa tom politikom ćemo nastaviti i ove godine - obećao je ministar finansija.

U izdanju Politike od subote (25. maj) postavlja se pitanje da li bi Srbija onda trebalo da ima najjeftiniju radnu snagu, da bi i ubuduće dolazili investitori, ili je bolje ustanoviti realnu minimalnu cenu rada i tako ublažiti dalji odliv radnika.

U Uniji poslodavaca Srbije ističu da bi povećanje minimalca za narednu godinu trebalo da bude oko 6%.

- Tražićemo da nam se u tom slučaju smanji opterećenje na plate, da se ukinu neki parafiskalni nameti, na drugačiji način obračunava poreski kredit. Ne želimo da se od povećanja minimalne cene rada napravi ubistvo domaće privrede - rekao je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije.

I predstavnici sindikata smatraju da je Srbiji potrebnije da ima normalnu cenu rada, bar u visini minimalne potrošačke korpe. Za njih je 6% malo povećanje, ali smatraju da je potrebno sve pokušati kako bi se zadržali radnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.