NavMenu

U pripremi veliki infrastrukturni projekat u Kragujevcu - Rekonstrukcija postojećeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ili izgradnja novog

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 11:43
Komentari
Podeli
(Foto: bblitz/shutterstock.com)
U Kragujevcu je predstavljen Nacrt Studije izvodljivosti za projekat prečišćavanja otpadnih voda grada, koja se realizuje u okviru Programa podrške infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine – Faza 2. Izradu finansira Vlade Švedske, a posao izrade Studije poveren je konzorcijumu konsultanata BH, IAC, AHANTE i SENIOR.

- Saradnjom grada Kragujevca sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, realizovaćemo veliki infrastrukturni projekat koji će obezbediti čiste reke, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu pušten je u rad pre skoro tri decenije i od tada nije bilo ozbiljnijih ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju. Studija će omogućiti Kragujevcu da kroz program pretpristupne razvojne pomoći IPA obezbedi bespovratna sredstva za realizaciju tog velikog projekta - rekla je Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, prenosi portal Infokg.

Studija podrazumeva idejno rešenje i analizu opcija za Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje problema mulja u sistemu, hidrauličnu analizu sistema za prikupljanje otpadnih voda, izradu prioritetnog investicionog projekta (i dugoročnog investicionog projekta) za sistem prikupljanja otpadnih voda i analizu troškova i koristi.

Za sistem prečišćavanja otpadnih voda analizirane su dve opcije: rekonstrukcija i izgradnja novog sistema. Kao sveukupno povoljniju opciju kako u pogledu idejnog rešenja tako i troškova, eksperti su preporučili novogradnju.

Inače, prosečna starost kanalizacione mreže u Kragujevcu oko 32 godine. U odnosu na broj korisnika prosečni prečnik je relativno mali i rad sistema je u režimu suvog vremena prihvatljiv. Zbog toga se prioritetne mere odnose na rekonstrukciju i zamenu glavnih kolektora za prihvatanje otpadnih voda u dužini od blizu 40 kilometara, dogradnju sistema u dužini od 25 kilometara, kao i uvođenje dva preliva kod Spomenika Jovanu Ristiću i Kosovskoj ulici. Merenja su naime pokazala da postojeći sistem ne može da izdrži kišu u trajanju od 60 minuta i padavine intenziteta 21 milimetra.

Projekat tretiranja otpadnih voda sprovodi se na republičkom nivou i deo je Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.