NavMenu

Škoda se za novu fabriku dvoumi između Bugarske i Turske

Izvor: Beta Četvrtak, 23.05.2019. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: pixabay.com)
Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj, s tim da još nije jasno da li će novu fabriku koja će osim škodinih modela proizvoditi i druge modele koncerna Volkswagen voditi sama Škoda ili koncern.

- Definitivno su izabrane Turska, gde je solidna infrastruktura ali nesigurno političko okruženje a druga ozbiljna lokacija je stabilnija Bugarska koja je deo Evropske unije - kazao je o izboru dva finalna kandidata lider sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Za poslednji broj sindikalnog lista fabrike Škodovacki odborarž Povšik je izjavio da će sindikati zahtevati procenu da li će izgradnja nove fabrike u inostranstvu uticati na nezaposlenost u Češkoj i koliko će doprineti dobiti Škode.

- Naravno da nam je stalo da sve protiče pod patronatom i na osnovu principa Škode ali deo nadzornog saveta ima drugačije mišljenje. Politički to nije jednostavno - kazao je direktor škode Bernhard Majer da nije još sigurno da će novom fabrikom u Turskoj ili Bugarskoj upravljati Škoda, a ne Volkswagen.

Novu fabriku Škoda, koja od 1991. godine posluje nakon privatizacije u okviru koncerna Volkswagen, najavila je u novembru prošle godine, pošto njene tri fabrike u Češkoj i partnerske u inostranstvu nisu bile više u stanju da zadovolje potražnju, koja je prošle godine dostigla 1,25 milion isporučenih automobila na više od 100 tržišta sveta.

U igri su tada bile lokacije u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Srbiji i Severnoj Makedoniji a pominjalo se da bi Škoda mogla da proširi jednu od svojih čeških fabrika, ali prema današnjim informacijama od sindikata Škode definitivno su u uži izbor ušle samo Turska i Bugarska.

Ulaganje Volkswagena i Škode u novu fabrike iznosi oko 1,4 milijarde evra a nova fabrika zaposliće oko 5.000 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.