NavMenu

Stočari iz Šumadije bave se mlečnim govedarstvom, ali sve više ima onih koji biraju ovčarstvo

Izvor: eKapija Sreda, 22.05.2019. 18:37
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Udruženje odgjivača goveda simentalske rase Šumadija osnovano je pre 10 godina, a većina od 80 članova je sa teritorije Kragujevca, Rače, Batočine, Knića i Gruže. Imaju i Matičnu službu, pa mogu da umatiče svoje životinje po 30% i 40% nižim cenama. Bave se svim vidovima stočarske proizvodnje - od mlečnog i tovnog govedarstva, do ovčarstva, kozarstva i svinjarstva.

- U Šumadiji je najzastupljenije mlečno govedarstvo. Slede tov junadi, pa uzgoj ovaca i koza. U poslednje tri godine naglo je povećan broj umatičenih ovaca - kaže za list Poljoprivrednik Predrag Đaković, predsednik Udruženja.

Dodao je da više ne važi pravilo da svaka kuća ima dve ili tri krave, jer su se mnogi preorijentisali na pomenuto ovčarstvo, ali i voćarstvo i povrtarstvo.

Cilj udruženja je da animira stočare da unaprede svoje znanje i da to primene u proizvodnji. Posećuju sajmove i učestvuju na konkursu lokalnih samouprava, kako bi obezbedili novac za poboljšanje rasnog sastava stada.

- Na ovaj način smo iz Nemačke, po veoma povoljnim cenama, uvezli 70 grla mlečnih junica simentalske rase. Za njihovu kupovinu koristili smo kredite, za koje je Opština finansirala kamatu, a mi smo plaćali glavnicu - naveo je Đaković.


Dodao je da proizvodnja mleka na dnevnom nivou iznosi 30 litara, a godišnja količina mleka po kravi je udvostručena, i sada iznosi 5.000 do 6.000 litara mleka.

Primarna aktivnost Udruženja je nabavka aparata za tačno određivanje broja somatskih ćelija u mleku. Kako Đaković napominje, od prodaje mleka može solidno da se živi, ako se drži veći broj grla dobre genetike, ako se kvalitetno hrane i ako je isplata mleka i premiije redovna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.