NavMenu

Fondacija Share pozvala 20 svetskih IT kompanija da odrede predstavnike u Srbiji

Izvor: Novosti Sreda, 22.05.2019. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)Ilustracija
Fondacija Share, tri meseca pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pozvala je 20 svetskih kompanija da odrede predstavnike u Srbiji. Njima bi nadležni organi i građani Srbije mogli da se obrate u vezi sa obradom podataka o ličnosti.

Novi Zakon pisan je po ugledu na evropsku Uredbu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) i predviđa obavezu svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji.

- Čini se da su građani i dalje nemoćni da ostvare svoja prava u vezi sa podacima kada ih prikupljaju najpoznatije kompanije. Zato, ukoliko neka kompanija nudi proizvode i usluge na teritoriji Srbije ili prati ponašanje građana, dužna je da imenuje predstavnika kome građani mogu da se obrate u vezi sa pravima koje imaju kao lica na koja se podaci odnose i koje saraduje sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti - navode iz fondacije.

Posebno su istakli Google, Facebook, Amazon i Netflix. Međutim, kako navode, politika tih kompanija, uglavnom onih sa glavnim sedištem u SAD, jeste da Srbiju ne posmatraju kao deo Evrope, što dovodi do situacije da se građanima Srbije prava u vezi sa podacima o ličnosti gotovo uopšte ne garantuju. Sa druge strane, ako bi ove kompanije imalie predstavnike u Srbiji, izvesnost ostvarivanja prava građana ili mogućnost pokretanja spora pred nadležnim organima bili bi znatno veći.


Pisma su poslata i na adrese kompanija: Twitrer, Snapchat, Aliexpress, Viber, Jandeks, Booking, Airbnb, Ryanair, Wizz Air, eSky, Yahoo, Twitch, Kupujem prodajem, Toptal, GoDaddy, Upwork.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.