NavMenu

Beogradu nedostaju 34 pedijatra i još 77 specijalista - Službama opšte medicine fali 60 lekara

Izvor: Politika Sreda, 22.05.2019. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Nedostatak kadrova u zdravstvu o kome se već duže vreme govori vidi se i u beogradskim prigradskim naseljima. Upravo je nedovoljan broj medicinskog osoblja glavni krivac na koji prstom upiru iz Sekretarijata za zdravstvo, kada se pokrene tema nedostupnosti zdravstvene zaštite u mestima udaljenim od centra grada. Znatno manji problem je, kažu, to gde se ambulante nalaze i koliko su one daleko pacijentima.

- Kompletan sistem zdravstvene zaštite suočava se sa nedostatkom kadrova, što se vidi i u gradu i u prigradskim naseljima. U Beogradu, prema trenutnim podacima domova zdravlja, nedostaju 34 pedijatra, a službama opšte medicine 60 lekara. Ukupan broj ostalih specijalista koji su potrebni domovima zdravlja u Beogradu je 77, s tim što je veliki broj lekara trenutno na specijalističkim studijama - kažu iz ovog sekretarijata.

U glavnom gradu postoji 88 prigradskih ambulanti i zdravstvenih stanica, a njihov broj i raspored utvrđen je Planom mreže zdravstvenih ustanova koji pravi Ministarstvo zdravlja. Razlikuje se površina teritorije sa koje pacijenti dolaze u neku ambulantu, ali i njihov broj, pa tako jedan ovakav objekat može pružati usluge za od nekoliko stotina do više hiljada ljudi. U prigradskim ambulantama, dodaju iz sekretarijata, lekare rade u jednoj smeni, a ambulante su adekvatno opremljene.

Za rekonstrukciju i održavanje objekata zdravstvenih ustanova sekretarijat je opredelio nešto više od 147 miliona dinara, dok je za nabavku medicinske i druge opreme planirano oko 441 milion, a za finansiranje raznih javno-zdravstvenih projekata 248 miliona.

Tokom ove godine neimari će ući u zdravstvene stanice u Beljini, Umčarima, Vrčinu, Zaklopači, ambulanti Surčin, kao i objekti u Stublinama i Draževcu u Obrenovcu, Padinskoj skeli, Krnjači i Ovči na Paliluli, Ralji i Ivanči u Sopotu, Umki i Sremčici na Čukarici… Na redu za obnovu su i četiri objekta u Mladenovcu o kojima je Politika već pisala, a to su zdravstvene stanice u Koraćici, Rabrovcu, Jagnjilu i Kovačevcu.

- U 2019. godini planirano je znatno uvećanje kapaciteta u domovima zdravlja: gradiće se novo krilo Doma zdravlja Obrenovac, objekti zdravstvenih stanica u Borči i Ugrinovcima. Radi se i projekat za izgradnju zdravstvenih stanica Vinča, Batajnica i Banjica, ali i projekata za rekonstrukciju ambulanti Kamendol i Pudarci - dodaju iz Sekretarijata za zdravstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.