NavMenu

Američki naučnici dokazali - WiFi je siguran za zdravlje

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2019. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Travel mania/shutterstock.com)Ilustracija
Mit da WiFi utiče na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali naučnici s američkog univerziteta Pensilvanija možda su napokon otklonili sve sumnje. U naučnom radu koncentrisali su se na tvrdnje da su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF), opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jeste "elektromagnetna hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene, ni priznate, od strane naučne zajednice, ali niko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije, prenosi itcbusiness.info.

Stručnjaci s američkog univerziteta odlučili su da doznaju istinu pravim, naučnim metodama i da objedine sva saznanja na jednom mestu, zajedno sa svojima.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu, jer dnevno WiFi čini tek 4% svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da u 3.700 sprovedenih studija, zaključno sa 2018. godinom, nikada nije zebeležen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kada čini svega 4% udela "u vazduhu".

Istorija je pokazala da ljudi često zaziru od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacioni i električni stubovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jeste BioInitiative Report, koja na gotovo 1.500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetnih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i obavljene su pristrasne metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u celu priču.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.