NavMenu

REGEA pokreće aplikaciju za spajanje investitora i vlasnika kako bi se ubrzala gradnja solarnih elektrana

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 21.05.2019. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Početkom juna 2019. u Hrvatskoj će početi sa radom platforma "Sunce na dlanu" za spajanje investitora, koji žele da ulože u gradnju solarne elektrane, i vlasnika objekata, koji žele da na njihovim krovovima budu postavljeni fotonaponski paneli za proizvodnu električne energije, preneli su hrvatski mediji.

Na platformi, koju pripremaju Regionalna energetska agencija severozapadne Hrvatske (REGEA), SAP i Experta, će moći da učestvuju vlasnici objekata i investitori ne samo iz Hrvatske, već iz celog regiona i Evrope.

Platforma, koja će biti slična aplikacijama za rezervisanje smeštaja ili naručivanje taksija, spajaće investitore – ESCO firme, penzijske fonodove, preduzetnike, sa vlasnicima objekata, u privatnom i javnom sektoru, koji su, takođe, i potrošači električne energije.

Kako prenosi Jutarnji list, Julije Domac, direktor REGEA, kaže da platforma nije komplikovana ni za investitore ni za vlasnike objekata.

Vlasnik kuće unosi na platformu položaj, adresu, kvadraturu i trošak energije. Zatim, dobija ponudu investitora za postavljanje solarne elektrane koja sadrži trajanje ugovora o isporuci električne energije, posle koje elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika objekta, kao i cenu energije.

Domac je naveo da će odmah u startu vrednost projekata na platformi biti oko 10 miliona kuna (1.300.000 EUR), a za tri meseca očekuje se i više od 100 miliona (13.000.000 EUR).

Zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije, domovi zdravlja, Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, dve zgrade Hrvatskih pošta su samo neki od projekata koji će odmah biti na platformi, rekao je Domac.

On je naveo da je platforma već testirana i da se pokazala kao uspešna, jer je dogovorena gradnja solarne elektrane na krovu Opšte bolnice Zabok.

Elektrana će imati snagu od 470 KW, svu energiju će trošiti bolnica i plaćati je 10% manje nego sada, naveo je Domac.

Platforma "Sunce na dlanu" će biti neka vrsta informativnog centra, koji će sadržati bazu podataka sa detaljima o projektima, definisati ugovorne odnose, osiguravati pripremu projekata, kao i spajanje više projekata u investicione pakete. Platforma će sadržati i sve ugovore o investicijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.