NavMenu

Nemačke kompanije traže domaće partnere za energetski efikasnu gradnju - Zgrade najveći potrošači energije u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2019. 12:43
Komentari
Podeli
Bojan Predojević na otvaranju konferencije Energetska efikasnost u zgradamaBojan Predojević na otvaranju konferencije Energetska efikasnost u zgradama
Zgrade u Srbiji sa 46% potrošnje predstavljaju najveće potrošače energije, a obnova starih zgrada dovela bi do znatne uštede, čulo se na konferenciji Energetska efikasnost u zgradama, koju organizuje Nemačko-srpska privredna komora (AHK) pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke.

U okviru konferencije devet nemačkih građevinskih kompanija boravi u Srbiji, a njihov cilj je, kako je za eKapiju rekao predstavnik Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke Sebastian Ulm, da u Srbiji pronađu partnere iz oblasti energetski efikasne gradnje.

- Energetska tranzicija u Nemačkoj sprovodi se kroz tri mere: efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije i povezivanje sektora - rekao je Ulm i istakao da su obnovljivi izvori energije u Nemačkoj u 2017. godini proizvodili jedan od tri kilovat-sata struje, dok je primarna potrošnja struje od 2008. pala za 16% u zgradarstvu - rekao je Ulm.
Sebastian UlmSebastian Ulm
- Često diskutujemo koji je izvor energije najbolji, danas je povećan akcenat na obnovljivim izvorima energije, međutim, od svih izvora energije najbolji je štednja - izjavio je potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Bojan Predojević.

Predojević je izneo podatak da se u zgradarstvu, saobraćaju i industriji u proseku može uštedeti 100 EUR po glavi stanovnika godsišnje, što, kaže, znači da u EU sa 500 miliona stanovnika postoji potencijal uštede od 50 mlrd EUR svake godine, a u Srbiji 700 mil EUR.

Kaže da se u današnjem društvu kreirao izraz "energetsko siromaštvo" koji, objašnjava, obuhvata određene slojeve stanovništva koji troše više novca na energiju nego drugi.

- U Srbiji se za zagrevanje nekih objekata troši do pet puta više energije po meru kvadratnom nego u zemljama EU. Zato energetska efikasnost na zgradama dobija na značaju u Srbiji - ukazao je Predojević.

Predojević podseća na meru zakona da objekti sa čijom se rekonstrukcijom ili izgradnjom krenulo posle 30. septembra 2012. moraju posedovati energetski pasoš koji pokazuje kvalitet zgrade, komfor, potrošnju energije i buduće režijske troškove.

Takođe, kako navodi, napalata grejanja po utoršku novogradnje je postala obavezna u Srbiji, prema podacima Ministarstva za energetiku čak 90% zgrada ima tehničke uslove da pređe na naplatu po potrošnji, i da je samo potrebno pronaći način da stambene jedinice pređu na taj vid grejanja.

Predojević ističe je Beograd postao "grad kranova" i dodao da je u toku veći broj projekata u građevinskom sektoru kako u vidu novogradnje stambenih i poslovnih zgrada, tako i u obnovi fasada već postojećih zgrada koji će novim materijalima štedeti energiju u zgradama.

Dodaje da pozitivan trend u građevinskom sektoru nastavlja da se uočava i kaže da je u prvom kvaralu 2019. vrednost izvedenih radova porasla 21,6% u odnosu na isti period prošle godine.

- Takođe, broj izdatakih građevinskih dozvola u martu je povećan 1,1% u odnosu na isti mesec prošle godine i iznosi 1.502 dozvole - naveo je Predojević.

Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kaže za eKapiju da situacija u Srbiji sa energetski efikasnom gradnjom nije drastično drugačija nego u zemljama EU, ali da se mahom zasniva na privatnoj inicijativi.
Dušan IgnjatovićDušan Ignjatović
- Individualne zgrade su često skupe za obnovu, a za javne nema modela. Stoga je Arhitektonski fakultet u saradnji sa Univerzitetom i GIZ-om sproveo projekat Energetska efikasnost u javnim zgradama, u kojem je fokus na primeni tipologije stambenih i školskih objekata u procesu obnove zgrada - kaže Ignjatović i dodaje da je GIZ razvio softver za proračun enegretske efikasnosti u zgradama.

Cij Nemačke je da do 2050. godine postanu klimatski neutralni, odnosno da troše 80% manje primarne energije, kaže Christian Mueller predstavnik Nemačke agencije za energetiku (dena).

- Do 2050. godine u Nemačkoj je potrebno da se sanira 11 miliona zgrada. Tehnička rešenja postoje, sada treba prevazići nedostatke kao što su nedostatak stručne radne snage, kao i realtivno skupa sanacija koja dugo traje - kaže Mueller i dodaje da je cilj energetski efikasne gradnje da zgrada proizvodi toliko energije koliko i troši.

Christian MullerChristian Muller

- Kada se radi energetska sanacija zgrada mora se na umu imati kvalitet, brzina, cena i komfor. Da bi se postilga brzina, sanacija se izmešta sa gradilišta u fabriku i od 2013. do 2015. godine brzina sanacije se sa dve nedelje skratila na jedan dan - istakao je Mueller.

Na konferenciji su govorili i Cleo Schmid, iz kompanije Fichtner GmbH, Marc Bollmann, iz komanije getAir GmbH, Guenter Klee, rukovodeći akcionar LED-Light Germany GmbH, Peter Gmeiner, iz kompanije Lehmorange-emma Gmeiner, Andreas Lehmann iz LUNOS Luftungstechnik GmbH, Wolfgang Bonder, direktor Material Innovative Gesellschaft GmbH, Oto Pravida, direktor Pravida Bau GmbH, kao i predstavnici projektnog tima GIZ Srbije.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.