NavMenu

Ambulante u beogradskim prigradskim opštinama zrele za obnovu

Izvor: Politika Ponedeljak, 20.05.2019. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Pacijenti iz Mladenovca ovih dana dobili su dobre vesti – počela je obnova njihovog doma zdravlja, a najavljena je i rekonstrukcija četiri seoske ambulante u ovoj opštini. Veliki pomak, kažu tamošnji zdravstveni radnici.

– Ambulanta u Koraćici je u staroj zgradi koja uopšte nije u funkciji, pa smo trenutno smešteni u prostorijama mesne zajednice koje su potpuno neuslovne, ali svakako bolje od objekta sklonog padu. Pretpostavljam da bi tu trebalo podizati novu montažnu zgradu. Isto je stanje u Rabrovcu, a tamošnja ambulanta je montažna i ne može se adaptirati. Kovačevac je veliko selo sa 2.500 zdravstvenih kartona, a objekat u njemu je zidan i ima smisla da bude renoviran. I ambulanta u Jagnjilu je u lošem stanju i tu je reč o polumontažnom objektu čiji su veliki problemi krov, vodovod i kanalizacija – objašnjava dr Dušica Milovanović, v. d. direktora DZ Mladenovac, i dodaje da je već izabran projektni biro za izradu plana obnove na osnovu koga će biti jasno koliko je novca potrebno za te svrhe.

Rekonstrukcijom ovih zgrada svakako će biti rešen problem velikog broja pacijenata iz ove opštine, ali to neće baš svima biti razlog za radost, jer, kako stvari stoje, još mnogo bi trebalo da se radi da bi svi Mladenovčani primarnu zdravstvenu zaštitu dobijali u dobrim uslovima. Osim ambulanti u Koraćici, Rabrovcu, Jagnjilu i Kovačevcu, koje će konačno dočekati bolje dane, postoji ih još devet u okolnim selima, a zgrade većine od njih, najblaže rečeno, nisu primerene za lečenje pacijenata.

– I ostale ambulante su u lošem stanju i u zavisnosti od sredstava videćemo kojom ćemo ih dinamikom obnavljati. Najveći problemi su loša izolacija i to što prostorije ne mogu da se zagreju, objekti prokišnjavaju, prozori i vrata ne mogu da se zatvore... – nabraja dr Milovanović ističući da su u lošem stanju ambulante u Šešinu, Senaji, Duboni i Markovcu građene pre petnaestak godina kao montažne i "nisu uslovne za obavljanje medicinske delatnosti".

Zgradama u Vlaškom Polju i Velikoj Ivanči potrebno je, dodaje, samo investiciono održavanje.

U ovih 13 seoskih ambulanti radi osam lekara, što je veliki pomak jer ih je ranije radilo samo pet. Veliki objekti kojima gravitira veći broj pacijenata imaju lekara svakog dana, dva lekara pokrivaju dve ambulante, a jedan od njih ide čak u tri.

– To su male ambulante, ali da bi pacijentima nega bila dostupna moramo da se pojavimo tamo bar dva puta nedeljno. Za ambulantu sa 300 pacijenata ne možemo imati svaki dan lekara, a za tim nema ni potrebe. Veliki objekti kakvi su u Vlaškom Polju, Kovačevcu, Velikoj Krsni ili Velikoj Ivanči lekara imaju svaki dan. Pacijenti ovde mogu da se pregledaju, previju, dobiju injekciju, upute... – objašnjava dr Milovanović.

Medicinsko osoblje se trudi da pacijenti ne trpe zbog lošeg stanja objekata pa je, kako kaže direktorka mladenovačkog doma zdravlja, njima dostupno sve ono što imaju i druge, uređenije ambulante.

– U svim ovim objektima imamo kompjutere, štampače i internet vezu sa apotekama. Ali, kada je hladno, kada prostorije prokišnjavaju, internet veza se prekine i pacijenti ne mogu da dobiju elektronski recept, a papirnih više nema. Za to, ali i za upute, potrebna nam je neprekidna veza sa Beogradom, apotekama... – žali se dr Milovanović.

Da li je stanje ovako loše u baš svim zdravstvenim objektima koje se nalaze "van kruga dvojke" proverili smo i u ostalim domovima zdravlja.

Na Voždovcu postoji osam prigradskih ambulanti – Kumodraž selo, Jajinci, Beli Potok 1 i 2, Ripanj Minel, Ripanj centar, Zuce i Prnjavor. Ova poslednja od voždovačkog doma zdravlja najudaljenija je – 27 kilometara, pa su pacijenti odahnuli kada je pre dve godine obnovljena.

– U osam ambulanti imamo 30 zaposlenih i radi se po smenama od 7 do 20 časova. Raspored rada lekara objavljuje se na našem zvaničnom sajtu. U njima se pruža primarna zdravstvena zaštita za odrasle, kao i za školsku i predškolsku decu, a laboratorijska služba dostupna je u Ripnju, Jajincima i Kumodraž selu – objašnjava Nevenka Veličković, direktorka Doma zdravlja Voždovac.

Problema ima u Kumodraž selu i u Ripnju, gde su objekti u veoma lošem stanju.

– Zbog toga ćemo rekonstruisati ove ambulante. Projekat za zgradu u Kumodražu se radi, obezbeđen je i novac, ali smetnja su nerešeni imovinskopravni odnosi koji datiraju još od 1995. godine i u njihovo rešavanje uključila se i opština – objašnjava dr Veličković.

Zamenik direktora palilulskog Doma zdravlja "Milutin Ivković" dr Igor Dimitrijev kaže da su kod njih renovirane sve prigradske ambulante. Urađeni su kompletni građevinski radovi, obnovljena je medicinska oprema, ali i kompjuteri u skladu sa digitalizacijom u zdravstvu.

– Prostori su u odličnom stanju, kako u centralnim, tako u prigradskim delovima opštine. I na levoj obali Dunava ambulante su opremljene potrebnim aparatima, a u postupku je obnavljanje opreme za službu fizikalne medicine, stomatološku službu, oftalmologiju... Primljeni su i relativno mladi lekari da bi se unapredila i starosna struktura zaposlenih – objašnjava dr Dimitrijev.

Ambulante rade svakog radnog dana od 7 do 20 časova, a subotom i nedeljom od 8 do 18 sati. Ukoliko nekom zatreba specijalista u toku vikenda, ti pacijenti moraju ipak da dođu u Knez Danilovu 16 gde je smešten centralni objekat.

Najudaljenija mesta od njega su Jabučki rit, Vrbovsko, Kovilovo, Besni fok... I tu se nalaze ambulante, u kojima rade lekari opšte medicine, ali ne i specijalisti.

Kada je reč o Obrenovcu, na ovoj opštini, koja se prostire na 114 kvadratnih kilometara, postoji 14 ambulanti.

– Imamo kadar u svakoj od njih, a pacijenti su zadovoljni. Imamo i stomatologiju i pedijatriju u tri ambulante i preventivnu stomatologiju u školama. Medicinski timovi u ovim objektima rade svaki dan, a jedan dan u nedelji popodne. Jedino ambulantu Skela i Ušće zbog malog broja pacijenata pokriva jedan lekar, pa onda ide jedan dan u jednu, drugi dan u drugu – objašnjava dr Obrad Isailović, direktor Doma zdravlja Obrenovac. On navodi i da su rekonstruisane ambulante u Draževcu, Stublinama, Zabrežju, Bariču, Zvečkoj, Moštanici i Krtinskoj, a u saradnji sa Tentom obnovljena je i ambulanta na Tentu B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.