NavMenu

Prištinske takse negativno utiču na ceo region - Nestabilno tržište odbija investitore

Izvor: Tanjug Nedelja, 19.05.2019. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine imaju negativan uticaj na privredu celog regiona i moraju biti što pre ukinute, rekao je osnivač Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Ivan Gros.

Gros je, u izjavi Tanjugu, podsetio da je sproazumom CEFTA zamišljeno da region počne da sarađuje i na viši nivo digne poslovne sporazume i ugovore, kao i da se privreda daleko više udružuje i ukrpunjuje, te da nastup na trećim tržištima bude prioritetni zadatak.

- Ovo što se desilo u Prištini remeti situaciju ne samo unutar regiona. Razvijene zemlje, posebno one sa kojima države regiona imaju saradnju, a to je pre svega EU gde se izvozi 73% robe, imaju nedoumicu i nesigurnost zbog taksi koje prikazuju da postoji nestabilnost u tom delu regiona - rekao je vlasnik kompanije Grimex iz Beča.

Prema njegovim rečima, to se odražava i na investitore, jer svaki ulagač koji dolazi u Srbiju, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru gleda na to tržište globalno, a ne lokalno.

- Taksama dolazi do poremećaja ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali i Prištine i Sarajeva, pa ulagači razmišljaju da li da investiraju svoja sredstva u nestabilno područje - ukazuje Gros.

On je ocenio da je neophodno izvršiti veliki pritisak na Prištinu da ukine takse, a da taj pritisak mora pre svega doći od strane privrede koja je najzainteresovanija da prištinske mere ne utiču negativno na investicije i ekonomiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.