NavMenu

Investitori žele da grade termoelektranu u Štavlju

Izvor: Beta Četvrtak, 06.08.2009. 15:01
Komentari
Podeli

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je danas (6. avgust 2009. godine) da postoje investitori zainteresovani za izgradnju termoelektrane u Štavlju.

- Postoji više zainteresovanih investirora za podzemnu eksploataciju uglja u Štavlju i za podizanje jedne termoelektrane - kazao je Škundrić na sastanku sa predstavnicima rudara u Ministarstvu energetike, povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije.

Ministar je kazao da se ozbiljno razmatraju određene varijante restrukturiranja podzemne eksplotacije uglja i podizanja novih energetskih kapaciteta, čime bi se trajno rešio problem ekonomske neisplativosti podzemnih rudnika uglja.

Prema njegovim rečima, u restrukturiranju se vidi i mogućnost da se nekoliko rudnika grupiše i oko postojeće termoelektane "Morava", kako bi radili isplativo.

- Sa premijerom je dogovoreno da se sistemski reši problem podzemne eksploatacije uglja - kazao je Škundrić, koji je prekinuo godišnji odmor kako bi se sastao sa rudarima.

On je najavio i da će oko 20. avgusta početi razgovori sa potencijalnim investitorima za eksploataciju minerala jadarita, pošto je u Srbiji jedno od najavećih nalazišta u Evropi.

Škundrić je naglasio da će u svim tim poslovima država ostati strateški partner sa investitorima.

- Nećemo preputisti samom investitoru da brine o sudbini rudara i rudnog bogatstva Srbije - kazao je on.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je kazao i da će početi ispitivanje isplativosti dobijanja električne energije iz naftnih škriljaca.

- Uzorci su spremljeni i biće poslati u "zapadnu kompaniju" na ispitivanje - kazao je Škundrić i precizirao da bi se iz naftnih škriljaca dobijao sintetički gas, a zatim struja u gasnim elektranama.

Škudrić je rudarima obećao da će Ministarstvo i Vlada pokušati na najbolji način i u najkraćem roku da reše probleme oko isplate dugovanja za zdravstveno osiguranje rudara u podzemnoj eksploataciji, povezivanja staža i drugih socijalnih davanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.