NavMenu

Digital Day 2019. u Beogradu okupio stručnjake iz svetski poznatih kompanija - Reklame će se praviti sa veštačkom inteligencijom (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2019. 15:52
Komentari
Podeli
U toku 2018. godine 36,8 mil EUR uloženo je u internet oglašavanje u Srbiji, što je za 24,8% više u odnosu na 2017. godinu i predstavlja najveći rast u Evropi, čulo se na konferenciji Digital Day 2019. Digital Day se ove godine održava pod sloganom "How do you trust?" devetu godinu zaredom u organizaciji IAB Serbia.

Internet oglašavanje tokom 2018. u Srbiji je zauzelo oko 20% od ukupnog oglašavanja, što je značajan napredak, ali je ipak niže nego na drugim tržištima na kojima gde taj postotak ide i do 50%.

Prvi put se takođe u našoj zemlji 2018. godine dogodilo da je mobilni advertajzing pretekao desktop oglašavanje, sa skokom od 45,4% u odnosu na 2017, a na prvom mestu su društvene mreže. U oglašavanje na društvenim mrežama uložen je 8,1 mil EUR, a najviše u oglašavanje na Facebooku.

Daniel Knap, glavni ekonomista u kompaniji IAB Europe je na samom početku konferencije govorio o budućnosti onlajn marketinga i naglasio da je primetno da se i društvene mreže prilagođavaju i oglašivačima i korisnicima.

- Algoritmi Facebooka se sve češće menjaju iz godine u godinu. Takođe, ne treba da ispustimo iz vida ni veštačku inteligenciju, više od 50% startapova u Evropi zasniva se na AI (artificial intelligence - veštačka inteligencija). U budućnosti će se reklame praviti sa AI, reklamiraće se AI, ali i ono što deluje najdalje, ali ne i nemoguće, reklame će se praviti za AI - istakao je Knap.

Knap je inače analitičar za oglašavanje i medije sa više od 15 godina međunarodnog iskustva. Imao je liderske uloge koje su obuhvatale analizu tržišta, strateško savetovanje, transformaciju proizvoda i usluga, kao i business intelligence i software-as-a-service.

- Ljudi brinu da će kompjuteri postati previše pametni i da će preuzeti svet, a zapravo treba da brinu da će biti glupi i da već preuzimaju svet - zaključio je Knap citirajući Pedra Domingosa.

Digital Day 2019. se održava 16. i 17. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji između ostalih, govoriće i superstar govornici kao što je Mark de Bruijn VP Marketing for Customer Experience - SAP, Brian Morrissey Editor In-Chief - DigiDay, Zach Pentel Global Director, Brand Strategy - Spotify, Brian Braiker Editor - AdAge, Chapin Clark Executive VP - R/GA, Edward Cotton Brand Strategy Consultant i Former CSO - BSSP, Steve Dool Head of Community Partnerships - Depop i Ana Anđelić Executive Brand Consultant - David Yurman, koja se našla i na Forbes CMO NEXT 2018. listi.

U okviru konferencije se, već tradicionalno, dodeljuju i IAB MIXX Awards koje nagrađuju najuspešnije domaće kampanje iz polja digital marketinga. Ovogodišnja dodela nagrada nas čeka drugog dana konferencije, 17. maja.

I. Milovanović
Fotogalerija
Digital Day
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.