NavMenu

Početak gradnje tunela između Savske i Dunavske padine u Beogradu planiran za kraj 2020. godine - Investicija od 90 do 100 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 15.05.2019. 14:33
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Beograd)
Plan detaljne regulacije tunela od Savske do Dunavske padine, koji bi trebalo da bude usvojen u četvrtak, 16. maja 2019. na sednici Skupštine grada, osnov je za izgradnju tunela koji će povezivati savsku i Dunavsku padinu, rekao je za eKapiju gradski urbanista Marko Stojčić.

On je naveo da je vrednost ovog infrastrukturnog projekta između 90 i 100 mil EUR, a početak gradnje očekuje se krajem sledeće godine.

Stojčić ističe da bi se izgradnjom tunela centralno gradsko jezgro rasteretilo od saobraćajnih tokova za 14%, prosečna brzina putovanja povećala za 10%, dok bi se ukupno vreme putovanja smanjilo za 10%.

Istraživanje Saobraćajnog fakulteta, dodaje on, pokazuje i da će se realizacijom ovog projekta emisija ugljen monoksida u centralnom gradskom jezgru smanjiti za 9%.

- Svi smo svedoci da saobraćaj u Beogradu funkcioniše otežano, a zbog velikog broja vozila preopterećeni su glavni tranzitni pravci. Prema podacima iz Transportnog modela Beograda 2015, kao i podacima iz brojanja saobraćaja, među najopterećenijim pravcima su saobraćajnice koje povezuju Savsku i Dunavsku padinu: Kneza Miloša–Takovska, Brankova–Terazijski tunel–Dečanska–Despota Stefana - navodi gradski urbanista.

(Foto: Grad Beograd)
Stojčić dodaje da najveći broj vozača koristi ove pravce isključivo za tranzit do konačnog odredišta van ovog pravca, pa je, kako kaže, planiranje tunela ispod Terazijskog grebena koji povezuje Savsku i Dunavsku padinu, "zapravo jedini pravi odgovor na smanjenje saobraćajne gužve na ovim opterećenim pravcima u centralnoj zoni".

On podseća da je Urbanistički zavod 2008. godine izradio Studiju Savskog amfiteatra i u svojim zaključcima naveo potrebu za planiranjem nove saobraćajne veze povećanog kapaciteta u ovom delu grada.

- U skladu sa rešenjem Plana generalne regulacije, trasa ove tunelske veze regulisana je posebnim planskim dokumentom. Tim rešenjem planirane su dve tunelske cevi ukupne dužine od oko 2km, sa portalima u Ulici Gavrila Principa, u zoni Ekonomskog fakulteta, odnosno Bulevaru Despota Stefana u pravcu Pačevačkog mosta, u zoni Policijske uprave za grad Beograd. Oko ovog ulaznog portala se planiraju po dve saobraćajne trake koje zaobilaze portal sa obe strane - ističe Stojčić.

On navodi da je poseban izazov izgradnja zaštitnog pojasa iznad ulaznog portala u ulici Gavrila Principa koji se proteže do ulice Kraljice Natalije i Terazijske terase, u cilju očuvanja najvećeg broja postojećih objekata.

- Na taj način biće uklonjeno svega nekoliko manjih objekata u zoni ulaznog portala u tunel, koji su svakako predviđeni za zamenu - zaključuje Stojčić za naš portal.

Inače, kako je 2017. godine najavio tada gradski menadžer, a sada zamenik gradonačelnika Goran Vesić, izgradnja ovog tunela trebalo je da počne 2019. godine.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.