NavMenu

Podneta žalba Energetskoj zajednici zbog ugovora o kupovini električne energije za TE Kosova e Re

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 15.05.2019. 14:15
Komentari
Podeli
(Foto: west cowboy/shutterstock.com)
Prištinske i međunarodne nevladine organizacije podnele su zvaničnu žalbu u okviru mehanizma za rešavanje sporova Energetske zajednice (EnZ) u vezi sa zakonitošću ugovora o otkupu električne energije (PPA) za projekat izgradnje Termoelektrane (TE) Kosova e Re, koji trenutno čeka ratifikaciju parlamenta u Prištini, saopštila je organizacija Bankwatch.

Žalbu su podnele organizacije Balkan Green Foundation, GAP Institute, Group for Legal and Political Studies, INDEP i CEE Bankwatch Network. Inače, i Sekretarijat EnZ je u junu prošle godine saopštio da više elemenata ugovora o kupovini električne energije predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Vlada u Prištini je 2015. godine na tenderu izabrala američku kompaniju ContourGlobal kao investitora u TE Kosova e Re snage 500 MW.

U žalbi prištinskih i međunarodnih nevladinih organizacija se navodi da ugovor o kupovini električne energije, potpisan od strane vlade u Prištini i firme ContourGlobal u decembru 2017. na 20 godine, ne poštuje pravila Ugovora o osnivanju Energetske zajednice o državnoj pomoći jer pruža ovoj firmi niz pogodnosti koje joj omogućavaju prednost u odnosu na druge proizvođače električne energije.

Kako navodi Bankwatch, ugovor, takođe, stavlja veliki teret na budžet prištinsku vladu i potrošače električne energije, jer garantuje da će kompanija u vlasništvu institucija u Prištini otkupiti svu električnu energiju proizvedenu od strane kompanije ContourGlobal po ceni od 80 EUR/MWh – mnogo više od trenutnih cena električne energije u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.