NavMenu

FPM Agromehanika u junu počinje izgradnju nove proizvodne hale - U planu da se 20-30% komponenti za Solis traktore proizvodi u Boljevcu ili kupuje od domaćih proizvođača

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2019. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
FPM Agromehanika i ove godine predstavila se posetiocima Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, a osim svog standradnog programa, kompanija je predstavila i neke novitete, ali i najavila nove projekte sa čijom realizacijom će krenuti u narednom periodu.

Naime, kako je za eKapiju rekao Boris Ćorović, rukovodilac prodaje i marketinga u FPM Agromehanika, ova kompanija u junu kreće sa izgradnjom nove hale gde će se sklapati kompletno rasklopljeni traktori Solis, čiji je i zastupnik.

- Naime, ovaj projekat podrazumeva povećanje kapaciteta i adaptaciju postojeće hale koja služi kao magacin gotovih proizvoda. Ona će biti adaptirana u halu za kompletnu montažu traktora, što znači da će iz Indije, iz fabrike International Tractors Limited - Sonalika stizati kompletno rasklopljeni traktori čiju ćemo montažu vršiti u fabrici u Srbiji. Mi sada radimo sastavljanje polurasklopljenih traktora, gde taj osnovni sklop dolazi u komadu, dok su rasklopljene kabina, hauba, asupuh - kaže za eKapiju Ćorović.

Kako navodi, prelaskom u tu sledeću fazu, odnosno sklapanje kompletno rasklopljenih traktora znatno će pojeftiniti transport, jer će u kontejner moći da stane više traktora.

- Sve to će biti samo jedan prelazni korak ka našem krajnjem ciljiu, a to je lokalizacija 20-30% komponenti traktora. Naime, naš strateški dogovor sa partnerom iz Indije podrazumeva da za naredne dve do tri godine dođemo do toga da se 20-30% komponenti traktora ili proizvodi u našoj fabrici u Boljevcu, ili kupuje od domaćih proizvođača - ističe Boris Ćorović za naš portal.

Što se tiče ponude na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, FPM Agromehanika predtavila je kompletan proizvodni program koji se sastoji od četiri osnove linije.

- Najpre imamo liniju za obradu sena, gde spadaju kosačice, te sakupljači i rasturači sena. Drugu liniju čine mašine za obradu zemlje, i tu smo predstavili najmodernije rotacione drljače radnog zahvata od dva, dva i po i tri metra. Imamo i različite vrste mulčara - voćarske, ratarske, univerzalne, ali i bočne mulčare za komunalnu namenu. U ovu treću liniju spada i komunalni program rasipača soli i đubriva, te trakotirskih dasaka za sneg. Na kraju, imamo i takozvani moto program u koji ubrajamo motokultivatore, motokosačice i kopačice - kaže sagvornik eKapije.

On podseća da osim linije sopstvene proizvodnje, FPM Agormehanika izlaže i Solis traktore, čiji je ova kompanija distributer za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Noviteti na sajmu

Kako je rekao Boris Ćorović za eKapiju, FPM Agromehanika je na ovom sajmu predstavila i nekoliko noviteta.

- Imamo voćarske mulčare koji su praktično redizajnirani, imaju drugačiji moderniji izgled, sa nešto poboljšanim i tehničkim karakteristikama. Takođe, tu je i pomerljiva rotaciona drljača koja služi za međuredne prostore. Ova mašina za sada je samo prototip, ali uskoro krećemo u serijsku proizvodnju - najavljuje Ćorović.

Pored toga, ovaj proizvodđač je posetiocima sajma predstavio i dve daske za sneg. Jedna je radnog zahvata 1,5, a druga zahvata 2,5 metara. Novina je u tome što je daska je sada ovalnog oblika, pa je pogodnija za komunalne radove, ali i što ima sistem za amortizaciju udaraca, pa je kada nailazi na prepreku potpuno fleksibilna i samim tim štedi i čuva traktor.

- Imamo još jednu malu tehničku inovaciju - rasipač soli sa ciradnom zaštitnom. U zimskim uslovima kada se u rasipač naspe so, cirada je štiti od kiše, snega i ostalih atmosferskih uticaja. Izližili smo još jedan proizvod koji ne smatramo inovacijom. Naime, reče je o rasklopivoj rotacionoj drljači dupleks sa šest metara, koju smo radili u kooperaciji sa italijanskom fabrikom Breviglieri - ističe naš sagovornik

On podseća da fabrika 70% svoje proizvodnje izvozi u 32 države sveta.

- Prisutni smo u gotovo svim državama zapadne Evrope, Alžiru, Ukrajini... Učesnici smo brojnih međunarodnih sajmova, a trenutno smo i u pregovorima sa partnerima iz Australije - kaže na kraju razgovora za eKapiju Boris Ćorović.

D. Obradović


Fotogalerija
FPM Agromehanika na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.