NavMenu

Zlato kod Bora traže i Japanci - Najveća državna rudarska kompanija uložila 5 mil USD u istraživanja

Izvor: Večernje novosti Utorak, 14.05.2019. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Japanska nacionalna korporacija za naftu, gas i metale (JOGMEC) stekla je 51% istražnih prava na lokalitetu u okolini Borskog jezera, gde u saradnji sa kanadskom kompanijom Mundoro, istražuje tu oblast u potrazi za novim ležištima bakra i zlata.

JOGMEC je finansirao oko 5 mil USD u geološka istraživanja ove oblasti, čime je po ugovoru o zajedničkom ulaganju postao većinski vlasnik istražnih prava na tom lokalitetu. Ako dovrše drugu fazu istraživanja, za šta je neophodno da u narednih pet godina potroše 32 mil USD, ova japanska korporacija steći će još 24% učešća u toj licenci.

Da su na dobrom putu potrvđuju početni rezultati, po kojima je u jednoj bušotini utvrđeno prisustvo 0,5% bakra i gotovo 0,7 grama zlata po toni rude. U drugoj bušotini utvrđeno je prisustvo skoro 1,7 grama zlata po toni rude, što je "dobrar impuls za nastavak istraživanja".

JOGMEC je najveća japanska kompanija u vlasništvu države, koja se bavi eksploatacijom nafte, gasa i rudarenjem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.