NavMenu

Rudarstvo bi u Srbiji u narednim godinama moglo da bude glavni adut naše privrede - Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom i lignitom

Izvor: Blic Ponedeljak, 13.05.2019. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Nedavno, kineska kompanija JCXKS potpisala je ugovor vredan 33,5 mil EUR za eksploataciju rudnika zlata i bakra na lokalitetu Čukaru peki kod Bora, na kojoj leži oko milion tona bakra, a kompanija je najavila i potragu za zlatom.

Stručnjaci veruju da bi rudarstvo u Srbiji u narednim godinama moglo da bude glavni adut naše privrede. Kada je reč o eksploatacijama, najzastupljenije su one bakra, zlata, olova, cinka, gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, antimona.

Samo u Boru se nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata, a vrednost ovog nalazišta je procenjena na oko 100 mlrd USD.

- Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom, kao i ugljem, najviše lignitom. Od nemetaličnih sirovina, tu je glina, kao i tehničko-građevinski kamen za puteve - rekao je Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije.

Rade Jelenković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, kaže da u Srbiji postoji 48 do 50 različitih ruda i oko 5.000 pojava i nalazišta. Kako tvrdi njegov kolega Vladimir Simić, postojeća ležišta imaju potencijal za bar još 15-20 godina eksploatacije.


Srbija ima i veliki potencijal jadarita, nedavno otkrivenog u zapadnoj Srbiji. Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih ležišta ovog minerala iz kojeg se izdvaja litijum. On bi mogao da počne da se eksploatiše 2023. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.