NavMenu

Zbog sušenja malinjaka rod manji 50% do 70%

Izvor: RTS Četvrtak, 09.05.2019. 12:36
Komentari
Podeli

(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Sušenje zasada problem je sa kojim se suočavaju malinari Srbije, a bolest je registrovana u celoj zemlji. Procenjuje se da će rod biti manji 50% do 70%. Vlada je na predlog Asocijacije malinara formirala stručne timove da utvrde uzroke i predlože mere za spas proizvodnje, koja državi donosi devizni priliv od oko 250 mil EUR godišnje.

Sušenje biljaka pojednako zahvata i one zasade gde su primenjene sve agrotehničke mere i nagoveštava još veće probleme.

- Ako ovako nastavi, bojim se da je malina pred uništenjem. Ovde, kao što znate, više od 90% ljudi živi isključivo od maline - kaže Milan Radojičić, voćar iz Trešnjevice kod Arilja.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović predviđa da se može očekivati od 50% do 70% manje maline na teritoriji cele Srbije:

- Analiza će uraditi svoje, struka će pokazati, pa ćemo videti ko je glavni krivac.

Stručni timovi, koji su na terenu, za dva meseca bi trebalo da obiđu više od 2.000 malinara širom Srbije. Dragan Rahović sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi smatra da će glavna bitka voditi za rod koji ćemo dobiti u sledećoj godini.

Neodgovarajući sadni materijal jedan je od velikih problema.

- Mi očekujemo da ćemo za naredne dve godine imati sasvim dovoljnu količinu sadnog materijala da pokrijemo čitavo područje republike Srbije - kaže Milan Lukić, direktor Iinstituta za voćarstvo iz Čačka.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Bogićević smatra da treba spasti ono što se može u ovoj godini, a onda treba napraviti sistem, koji će biti tako ustrojen da se ovakve stvari ne bi dešavale. Zbog toga će se pojačati rad savetnika i inspekcijski nadzor, a sve kako bi se sačuvala proizvodnja - od voćnjaka, preko hladnjača, do tržišta i izvoza.

- Nijedna karika ne sme da ispadne iz lanca. Jako je bitno da svi budemo zajedno u celom ovom problemu, jer, definitivno, jedni bez drugih ne možemo. Moramo svi stati uz ovu priču da bi očuvali ovu proizvodnju - kaže Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje.

Gubici u ovogodišnjem rodu i prihodu, veliki su problem ne samo ariljskih voćara, nego i svih ostalih srpskih voćara, kao i države, čiji je drugi izvozni agroproizvod upravo - malina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.